advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

iStock

Wijkagente in WhatsApp-groep: 'Wij willen foto's met bloed!'

In een WhatsApp-groep van Horster agenten zijn collega's door het slijk gehaald en foto's gedeeld van arrestaties en andere politiezaken. Een inspecteur werd bijvoorbeeld 'lelijke schele zeug' genoemd.

Dat blijkt uit een rapport van de Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA).

Agenten ontslagen
In 2019 werd duidelijk dat het rommelde binnen het Horster politiekorps. Er zou sprake zijn van pestgedrag op de werkvloer en ongepast gedrag rondom arrestaties. Een jaar later zijn vijf agenten ontslagen en vier anderen intern gestraft. Zij werden teruggeplaatst in rang of overgeplaatst. Eén van die agenten vecht haar ontslag aan en vroeg AGFA naar haar zaak te kijken.

Game of Thrones
In gesprek met de adviescommissie legde de politieleiding een waslijst aan ontslagredenen op tafel: onrechtmatige bevragingen van politiesystemen, schending van geheimhoudingsplicht, niet in acht nemen van voorschriften omtrent inbeslagnemingen, respectloos handelen en schending van privacy, plaatsen van kwetsende WhatsApp-berichten, ondermijning van het gezag en negatief gedrag ten opzichte van collega’s.

Veel van die zaken hangen samen met haar actieve rol in WhatsApp-groep Game of Thrones. Die groep werd door verschillende Horster agenten gebruikt, naar eigen zeggen als uitlaatklep voor spanningen en frustraties.

Puisterige putjeskont
De politie ziet dat anders. 'Van een politieambtenaar van haar statuur mag worden verwacht dat zij op een andere wijze omgaat met haar emoties', liet de korpsleiding optekenen in het AGFA-rapport. Er wordt daarbij verwezen naar verschillende voorbeelden. Zo heeft de wijkagente op 12 september 2019 een vrouwelijke collega een 'lieleke schele zeug mit afgevlakte putjeskont mit puisten erop' genoemd.

Bijtwond beter
Een stagiaire die eind 2017 een kritische afstudeerscriptie schreef over het functioneren van wijkagenten in Horst noemde ze 'klapkut'. Later zou ze diezelfde stagiaire omschrijven als 'een domme vieze achterbakse lelijke kut'. 

Rondom arrestaties schreef ze naar collega's dat ze vooral geweld moesten gebruiken: 'Wij willen foto's met bloed!' En in een ander geval, nadat er een foto in de WhatsApp-groep was gedeeld. 'Muh, wa, mooi plaatje! Steekwond? Bijtwond nog beter.'

Zaken kapot
De adviescommissie oordeelde uiteindelijk dat ze geen advies kon geven in deze kwestie. Ondertussen kampen politie en justitie nog met de naweeën van de affaire. De Limburger meldde eerder dat tien strafzaken van de Horster politie 'kapot' zijn door de misstanden op het bureau. In die zaken hebben verdachten hun straf ontlopen.

Laat je reactie achter