advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

iStock

Zonneparken Horst en Grubbenvorst mogen uitbreiden

De gemeenteraad heeft dinsdagavond tijdens de raadsvergadering groen licht gegeven voor de uitbreiding van twee zonneparken in Horst aan de Maas.

Het gaat om de parken aan het Nieuw Erf in Horst en de Vinkenpeelweg in Grubbenvorst.

Glastuinbouwgebied
Beide zonneparken liggen in glastuinbouwgebied Californië. Het park aan het Nieuw Erf omvat nu een oppervlakte van 4,1 hectare. Daar komt 1,37 hectare bij. De locatie aan de Vinkenpeelweg (12,7 hectare) groeit met 6,8 hectare.

'Kleine stap in energietransitie'
D66+GroenLinks-fractievoorzitter Maarten Voesten is positief over de uitbreidingsplannen: "We kunnen op deze manier een kleine stap in de energietransitie zetten, op een plek waar dit volgens ons heel goed kan." De SP is een stuk minder enthousiast. "Wij vinden dat eerst alle daken vol moeten liggen met zonnepanelen. Anders kunnen wij niet met zo’n voorstel akkoord gaan", aldus fractievoorzitter Sonja van Giersbergen.

Prullenbak
Fractievoorzitter Yvonne Douven van de VVD pleitte ervoor om het voorstel in de prullenbak te gooien. "Hiermee kan de raad toch niet instemmen als men zichzelf serieus neemt? Dit is de eerste aanvraag onder een nieuw energiebeleid en het college stelt voor om daar maar meteen vanaf te wijken", lichtte ze toe.

Kader
Douven doelt daarmee op het Kader Opwekking Duurzame Elektriciteit (KODE), dat in december 2020 door de gemeenteraad van Horst aan de Maas is vastgesteld. Daarin staat onder meer dat zonneweides tussen de 0,5 en 5 hectare niet zijn toegestaan om 'versnippering van het landschap' te voorkomen. Ook moet er bij zonneparken sprake zijn van 50 procent coöperatief eigendom.

Anders
Volgens wethouder Rudy Tegels zit het in dit geval anders in elkaar. "Het gaat hier niet om een nieuw initiatief, maar om de uitbreiding van al bestaande zonneparken. Er zal geen sprake zijn van 50 procent coöperatief eigendom. Wel gaat de initiatiefnemer het kapitaal van beide locaties uitzetten onder burgers, met voorrang voor inwoners van onze gemeente", zei hij.

Het ontwerpbesluit ligt zes weken ter inzage. Als er in die periode geen zienswijzen worden ingediend, kan de uitbreiding van de zonneparken in Horst en Grubbenvorst beginnen.

Laat je reactie achter