advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

Documentaire 'de verdwenen grafkelder'

Verdwenen grafkelder Horst: 'Koninklijke link ontdekt'

Er werd zo'n twee jaar gewerkt aan de opgravingen van de grafkelder van de adelijke familie Van Wittenhorst onder de Lambertuskerk in Horst. De lokale filmmaker Arie Stas legde de zoektocht vast in de documentaire 'De verdwenen grafkelder', die vrijdag in Horst in première gaat.

De familie is van grote betekenis geweest voor Horst en omgeving.

'Heersers van de regio'
"De Van Wittenhorsten waren bijna twee eeuwen de heersers van de regio, van begin zestiende eeuw tot begin achttiende eeuw. Zij zijn erg belangrijk geweest voor de geschiedenis van Horst", vertelt Stas. Zo heeft de familie 't Gasthoês gesticht, het voormalige ziekenhuis, dat inmiddels een theater is. Ook zijn de kelken, preekstoel en de kerkklokken van de Lambertuskerk afkomstig van de adelijke familie.

Aanleiding
Een film van Stas uit 2017 heeft de aanleiding gevormd voor de zoektocht naar de 'verdwenen' grafkelder. "Ik was toen bezig met een film over de Lambertuskerk. De deken vertelde me in een interview dat hij de ambitie had om de grafkelder van de Van Wittenhorsten te zoeken en te openen." Naar aanleiding van dat gesprek heeft Stas samen met deken Alexander de Graaf Woutering een werkgroep opgezet.

Koninklijke link
Ondanks dat Stas al veel wist over de adelijke familie, heeft hij tijdens het maken van de documentaire toch nieuwe dingen over hen geleerd. "Een van de leuke details is dat Johan de Oude, de eerste Van Wittenhorst die zich in Horst vestigde, een verre voorouder is van koning Willem-Alexander."

'De verdwenen grafkelder' is vrijdag om 19.30 en 21.00 uur te zien in cultuurcentrum 't Gasthoês in Horst.

Laat je reactie achter