advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

SP verzoekt minister omstreden raadsbesluit te vernietigen

Waarnemend gouverneur Johan Remkes draagt een raadsbesluit van Horst aan de Maas uit april niet ter vernietiging voor aan de Kroon. De SP Horst aan de Maas laat het er niet bij zitten en heeft een brief gestuurd aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Volgens de SP heeft VVD-fractievoorzitter Yvonne Douven de schijn van belangenverstrengeling gewekt door mee te stemmen over een voorstel voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Douven zou te persoonlijk bij de stemming betrokken zijn geweest, omdat bij de blauwe bessenkwekerij van haar man arbeidsmigranten werken.

Geen doorslaggevende stem
"Douven heeft nadrukkelijk vermeld een andere betrokkenheid te hebben op dit thema, maar ook dat zij het algemeen belang dient en het VVD standpunt uitdraagt", schrijft Remkes in een brief aan de Horster SP-fractie. Ook heeft Douven volgens de waarnemend gouverneur geen doorslaggevende stem gehad bij het besluitvormingsproces.

Meepraten en beslissen
Een eerder verzoek van de SP om het raadsbesluit ter vernietiging aan de Kroon aan te bieden, werd door burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas afgewezen. Hij is van mening dat Douven mee mocht praten en beslissen over het voorstel, maar dat het beter was geweest om dat niet te doen. "Dat betekent echter niet dat omgekeerd automatisch sprake is van (de schijn van) belangenverstrengeling", liet Palmen eerder weten.

Gedragscode
De SP vindt dat de gedragscode voor gemeenteraadsleden in Horst aan de Maas is geschonden. Daarin staat dat meestemmen in zo'n geval niet gewenst is. "Als je maar aangeeft dat je niet spreekt uit eigen belang is dat voor Gedeputeerde Staten kennelijk voldoende om tot de conclusie te komen dat er geen sprake is van persoonlijk belang", schrijft de SP verder in de brief aan de minister.

Laat je reactie achter