advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Sociaal Domein: ondersteuning op maat waar nodig

In Horst aan de Maas wordt volop gewerkt aan vernieuwende en betere manieren om kwetsbare inwoners te ondersteunen.

Deze ondersteuning is volgens de gemeente goed geregeld en het college wil dit dan ook graag op langere termijn beschikbaar, betaalbaar en goed houden.

Acties
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Sinds dat moment wordt er in Horst aan de Maas volop gewerkt aan vernieuwende en betere manieren om kwetsbare inwoners te ondersteunen. Volgens wethouder Roy Bouten (Sociaal Domein) kun je de zorg beter indelen als gemeente omdat je dichter bij de mensen staat. Er zijn in totaal acht stappen uitgestippeld, concrete acties waarbij de gemeente volgens wethouder Thijs Kuijpers (Financiën) de zorg wil verbeteren en ook de kosten wil dempen.

Onderwijs
Een van de voorbeelden is de samenwerking met scholen die nog verder verbeterd gaat worden. Daarvoor wordt op dit moment intensief aan tafel gezeten met onderwijsinstellingen en kinderopvang. Aan de werkwijze van de gemeente ligt het niet, dat bevestigt een rapport van de Rekenkamer. Hoe het nog beter kan en hoe de gemeente nog eerder in het proces kan zitten om mensen nog betere ondersteuning te bieden moet de toekomst uitwijzen.

Noodzaak
Wat volgens wethouder Kuipers ook prioriteit heeft is de samenwerking met huisartsen: "Op dit moment zijn de gebiedsteams al gekoppeld aan de huisartspraktijken wat goed verloopt, maar beter kan. Een huisarts heeft soms maar tien minuten tijd om met een kind of jeugdige een inschatting te maken wat de noodzaak is."

Laat je reactie achter