advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

RES: 'Energieplannen moeten vanuit de burgers komen'

Inwoners van Noord- en Midden Limburg moeten meer te weten komen over duurzame energie om zelf ook over te gaan op groene stroom en het beperken van energieverspilling.

Dat staat in de Regionale Energie Strategie (RES) die donderdag is gepresenteerd. Met de RES willen vijftien Noord- en Midden Limburgse gemeenten, Provinciale Staten en Waterschap Limburg hoofdlijnen uitzetten om de voor 2030 gestelde energiedoelen te kunnen behalen.

Samen
Concrete cijfers over hoeveel zonneparken en windturbines de komende tijd bijgebouwd moeten worden, zijn niet opgenomen in de strategie. "Dat ligt er helemaal aan hoe zuinig wij allemaal leren omgaan met energie. Als elke huis goed geïsoleerd is, heb je minder van die windmolens nodig in een gebied", zegt Andres Bauer van coöperatie Zuidenwind.

Windmolens in de achtertuin
"Inwoners staan vaak niet te springen om een windmolen in hun achtertuin en dat maakt onze opgave niet makkelijk", geeft Thijs Kuipers, bestuurlijk voorzitter van de RES Noord- en Midden-Limburg, aan. "Maar we kunnen er niet om heen. In de visie die we nu gepresenteerd hebben, willen we samen met inwoners en bedrijven gaan kijken waar en hoe we de doelen kunnen behalen. Welke plek geschikt is, en welke ongeschikt, moet van de burgers komen. En ook welke energiebronnen in hun omgeving passen, maken we bespreekbaar. Maar dat werkt pas wanneer iedereen beseft hoe broodnodig duurzame energie in de regio is."

Laat je reactie achter