advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Provinciebestuur krijgt kritiek op handelswijze mestverwerker Willems

In de Provinciale Staten van Limburg is door statenleden forse kritiek geuit op de verantwoordelijke gedeputeerden en hun handelswijze bij de uitbreiding van mestverwerker Willems uit America.

Daar schrijft De Limburger maandag over. 

Kritiek
Theo en Henk Willems uit America verwerkten de afgelopen jaren veel meer mest dan volgens de vergunning was toegestaan. Milieuregels en stankoverlast werden daarbij genegeerd. Gedeputeerden Ruud Burlet (Milieu, vergunningverlening) en Robert Housmans (toezicht en handhaving) kregen daar vanuit de fracties van het CDA, D66 en Groenlinks forse kritiek op. 

Meer mest verwerkt
Het provinciebestuur trok de vergunning ondanks de overtredingen niet in; Willems kreeg zelfs de gelegenheid om in plaats van 58.000 ton voortaan 450.000 ton mest te verwerken. Onbegrijpelijk, stellen de politieke partijen in de Provinciale Staten. Volgens D66 is het optreden van het provinciebestuur tegenover Willems niet uit te leggen aan omwonenden en bedrijven die zich wel aan de regels houden. Het CDA vindt dat de handhaving ernstig tekort is geschoten. Gedeputeerde Housmans zegt wettelijk gezien niet anders te kunnen handelen. Het provinciebestuur heeft zich te houden aan landelijke regels, omdat hij anders geen kans maakt bij de rechter. Willems heeft volgens de gedeputeerde bovendien voldaan aan alle lasten en stelt dat het beleid daarom heeft gewerkt. 

Gemeente Horst aan de Maas liet eerder al weten de houding van de provincie in de kwestie af te keuren. 

Laat je reactie achter