Banner-TOP Adverteren bij Omroep HadM

advertentie

'Maak kerkhoven groener'

De parochiefederatie Horst-Sevenum wil kerkhoven in Horst aan de Maas graag vergroenen om ze meer op natuurbegraafplaatsen te laten lijken.
Dat zegt Joop van Hoon van dit kerkbestuur in een interview over het verdwijnen van graven op begraafplaatsen in Horst aan de Maas. 

Een aantal Heemkundeverenigingen in de gemeente ziet de graven als cultureel erfgoed en wil ze dan ook graag op de kerkhoven behouden. Doordat steeds minder mensen hier begraven willen worden, zijn er meer en meer lege plekken te zien tussen de bestaande grafstenen. Een ontwikkeling waar Hay Mulders van Heemkundevereniging America niet blij mee is. "We beschouwen kerkhoven als cultureel erfgoed, een plek waar heel veel verhalen verteld worden. Ons ultieme doel is om het ruimen van graven te stoppen."

Grafrechten
Het kerkbestuur van Van Hoon gaat over het ruimen van de graven. Volgens hem worden de grafrechten na 20 tot 30 jaar doorgaans niet meer door nabestaanden verlengd. De beschikbare plekken worden niet of onvoldoende opgevuld door andere overledenen, doordat veel mensen tegenwoordig voor cremeren of een natuurbegraafplaats kiezen. De kerk loopt hier inkomsten door mis en ziet de financiële middelen voor het onderhoud van de kerkhoven teruglopen. "Een makkelijke oplossing voor het probleem is er niet", stelt Van Hoon.

Vergroenen
Er zijn wel ideeën om de ontwikkeling tegen te gaan. Mulders: "Wij willen graag de graven die er nu zijn behouden. Wat er dan bijkomt,  vult de lege plekken." Van Hoon heeft er ook nog wel een paar. De belangrijkste is om begraafplaatsen anders in te gaan richten. "Je kunt ze park-achtiger opbouwen. Door bijvoorbeeld een bankje te plaatsen of meer beplanting toe te voegen. Op die manier kun je toegroeien naar een natuurbegraafplaats." Het is volgens Van Hoon niet de bedoeling dat het kerkhof een kopie van een natuurbegraafplaats wordt. 

Geld
De financiering van deze aanpak moet volgens het kerkbestuur ook bij andere partijen worden gezocht, omdat de kerk dit niet meer alleen kan ophoesten. "Wij zijn ook wel benieuwd hoe belangrijk de gemeente onze kerkhoven vindt."
advertentie Banner-centraal Gommans & de Wit