advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Ton Bukkems uit Griendtsveen ontvangt een lintje van burgemeester Ryan Palmen

Lintjesregen in Horst aan de Maas

Acht Horsternaren hebben dit jaar een koninklijke onderscheiding gekregen tijdens de lintjesregen. Zij zijn maandagochtend aan de voordeur verrast door burgemeester Ryan Palmen.

Vanwege het coronavirus vindt de lintjesregen ook dit jaar in aangepaste vorm plaats. Burgemeester Ryan Palmen trok maandagochtend met een brandweerauto door de gemeente om de gedecoreerden te bezoeken.

In Horst aan de Maas hebben de volgende personen een lintje ontvangen:

Ton Bukkems (59) uit Griendtsveen
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf 1983 draagt de heer Bukkems jaar in jaar uit zorg voor het samenstellen, drukken en verspreiden van het Mededelingenblad voor Griendtsveen. Hij is daardoor de verbindende schakel tussen alle verenigingen die hij bij elkaar brengt in het Mededelingenblad.

Gedurende meer dan 30 jaar heeft de heer Bukkems zich ingezet voor de jeugd in Griendtsveen als vrijwilliger (secretaris, penningmeester, vorst en voorzitter) bij Carnavalsvereniging De Klotbultjes. De heer Bukkems heeft enorm veel werk verzet voor de vereniging, zeker in het carnavalsseizoen was hij hier erg druk mee. Voor het vele werk is hij tot drie keer toe onderscheiden, waaronder in 2000 de ‘Knapzak’ van Carnavalsvereniging De Klotbultjes. Een eretitel van de vereniging voor mensen die net een stapje meer zetten in de samenleving.

De heer Bukkems is sinds 1986 als vrijwilliger verbonden aan Dorpsraad Griendtsveen in diverse functies. Hij wordt omschreven als dé dragende kracht achter de Dorpsraad. Het is dankzij hem dat de Dorpsraad in stand werd gehouden ook in periodes waarin er in het dorp weinig belangstelling bestond voor een lidmaatschap. De gemeente had en heeft in hem altijd een betrouwbaar aanspreekpunt.

De heer Bukkems verzorgt al 31 jaar het secretariaat van Parochie H. Barbara Griendtsveen. Daarnaast treedt hij op als lector tijdens missen, is hij koster en is hij vanaf 2016 coördinator Parochieberaad.

Tot slot is de heer Bukkems nagenoeg vanaf het moment in 2016 dat hij op 55-jarige leeftijd toe kon treden tot de KBO secretaris van KBO Griendtsveen.

Henk Janssen (77) uit Sevenum
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Janssen is vanaf de start van de activiteiten in 1975, zelfs voor de officiële oprichting van Stichting Kruisen en Kapellen Sevenum, actief voor de vereniging. Vanaf de oprichting van de stichting in 1980 tot op heden is hij bestuurslid, tevens vice-voorzitter en plaatsvervangend secretaris. Hij is daarnaast vanuit zijn bestuursfunctie samen met een collega bestuurslid verantwoordelijk voor bouwtechnische zaken en onderhoud. De heer Janssen heeft een groot aandeel gehad in de herstelwerkzaamheden aan de diverse kapellen en wegkruisen in Sevenum, Kronenberg en Evertsoord.

Daarnaast was de heer Janssen van 1981 tot 1986 voorzitter van Gymnastiekvereniging Swentibold in Sevenum. Onder zijn voorzitterschap groeide het ledenaantal van de vereniging enorm.

Bovendien was de heer Janssen gedurende 16 jaar (1991 tot 2007) voorzitter van Véloklub Sèrum. Hij was een zeer overtuigende en bevlogen voorzitter en zet tot op de dag van vandaag nog steeds jaarlijks een aantal fietsroutes uit voor de leden van de vereniging.

Leo van de Laak (68) uit Lottum
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van de Laak is 38 jaar werkzaam geweest bij Koninklijke Landmacht. In een periode die gekenmerkt wordt door ingrijpende veranderen in de KMS (Koninklijke Militaire School) opleidingen, heeft hij een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Onderofficiers opleiding op diverse niveaus. Daarnaast heeft hij in 1991 het initiatief genomen om de ‘Defileermars der Onderofficieren’ te componeren inclusief bijbehorende tekst, als bouwsteen voor het Esprit de Corps. Dit maandenlange project was geheel in handen van de heer Van de Laak en hij heeft dit merendeels op vrijwillige basis gedaan, in eigen tijd. De Defileermars is inmiddels erkend als officiële militaire mars en fungeert tot op heden nog steeds als onderdeel van het Esprit de Corps van het Onderofficierskorps van de Koninklijke Landmacht. In 1993 is de heer Van de Laak bovendien uitgezonden geweest naar Cambodja, waar hij ongeveer vijf maanden heeft gewerkt als Duty Officer in het luchtvervoer. Hij heeft mee mogen werken in het opzetten van enige structuur in het toentertijd totaal geruïneerde land tijdens de tot nog toe grootste VN-missie.

Daarnaast maakt de heer Van de Laak zich ook als vrijwilliger verdienstelijk voor de samenleving. Hij was in 2001 de eerste voorzitter van Dorpsraad Lottum. Daarvoor was hij al vanaf 1998 intensief betrokken bij de oprichting van de Dorpsraad. Het voorzitterschap heeft de heer Van de Laak in 2006 overgedragen. Tot op heden is de heer Van de Laak lid / adviseur van de Dorpsraad.

In 2003 was de heer Van de Laak medeoprichter van Varketing Group, een krachtenbundeling van vijf Noord-Limburgse ondernemers in de varkenshouderij, en hij was van 2003 tot 2019 coach en begeleider van de vijf deelnemende ondernemers. Hierdoor is een gemeenschappelijke visie ontwikkeld die sterk gedragen wordt door de leden. Mede dankzij hem bestaat de sterke coöperatie, die zeer uniek is binnen de sector en een begrip binnen de regio, nog steeds.

Van 2006 tot 2010 was de heer Van de Laak raadslid voor het CDA in de gemeente Horst aan de Maas. Hij heeft ook in die hoedanigheid grote verdiensten voor de gemeenschap verworven.

Verder was de heer Van de Laak van 2017 tot 2020 enthousiast en betrokken, maar ook kritisch lid van het algemeen bestuur en lid van de kascommissie van Stichting Horst aan de Maas 800, de organisatie die alle herdenkingen en vieringen rondom het 800 jarig bestaan van Horst aan de Maas heeft georganiseerd. Tevens was hij kartrekker van een van de activiteiten in De Rozenhof in Lottum.

Bovendien is de heer Van de Laak sinds 2018 als vrijwilliger verbonden aan Stichting Out of Area, een stichting die Area zich inzet voor mensen in gebieden waar dat hard nodig is. Hij is inmiddels betrokken (geweest) bij drie projecten: het opknappen van scholen samen met jongeren in Bosnië, de organisatie van een festival in Bosnië en een belevingsreis voor 55+ers naar Bosnië en Herzegovina.

Piet Linders (65) uit Horst
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Stichting ’t Groenewold is in 1989 in het leven geroepen door enkele pastores van de kerk in Venlo om de maatschappelijke functie van de Rooms Katholieke kerk in Venlo en omstreken vorm te geven. De heer Linders is bij de start aangesteld als coördinator (lees: directeur) en heeft op bijzondere wijze invulling gegeven aan de maatschappelijke functie én het gezicht van Stichting ’t Groenewold. Hij ontwikkelde een beleidsprogramma, formuleerde doelstellingen en eisen en gaf invulling aan het werkterrein van de stichting. Hij ontwikkelde onder meer activiteiten op het gebied van daklozen en zwervers, duurzaamheid, armoede, jongeren en ouderen, rouwverwerking en integratie.

Vanuit c.q. gerelateerd aan zijn functie bij Het Groenewold is de heer Linders onder meer lid van het pastorale team van Jongerenkerk Venlo, lid van de Raad van Toezicht van FAIR VENLO, voorzitter van Stichting ’t PGCJ, lid van de Stuurgroep Bindkracht Venlo en lid van Stichting Prisma. De heer Linders was verder mede oprichter van Stichting Leergeld Venlo, die financiële ondersteuning biedt aan kinderen die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Ook gaf hij mede de aanzet tot oprichting van gelijksoortige stichting in Venray en Horst.

De heer Linders geeft de kwetsbaren en minder bedeelden in de stad een stem, een gezicht, onvermoeibaar. Hij is de kartrekker, initiator en leider van de stichting. Zonder de heer Linders was Stichting ’t Groenewold er niet geweest. Het is onmogelijk alle activiteiten om te zetten in uren, maar het betreft in ieder geval veel meer dan een reguliere weektaak.

Daarnaast is van de heer Linders bekend dat hij vanaf 2003 voorzitter is van Wijkcomité Norbertus Horst.

Ton Mooren (79) uit Meerlo
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf 1960 is de heer Mooren als vrijwilliger verbonden aan Parochie H. Joannes de Doper Meerlo. Hij verleent onder meer technische ondersteuning bij diensten en praktische hand- en spandiensten in en rondom de kerk. Hij draagt zorg voor onderhoud van de Sint Goarkapel en is lid van de schoffelploeg van het kerkhof.

Als varkenshouder heeft de heer Mooren zich gedurende 25 jaar op bestuurlijk niveau ingezet voor de branche. Hij was van 1972 tot 1974 bestuurslid van de destijds actieve afdeling van LLTB in Meerlo. Aansluitend was hij 12 jaar voorzitter en vervolgens nog 4 jaar ondervoorzitter. Tijdens het voorzitterschap van de heer Mooren is samen met de omliggende dorpen een grote en sterke aan- en verkoopvereniging gevormd (SaWeCo), los van standsorganisatie LLTB. De heer Mooren was vanaf de oprichting van deze vereniging in 1979 tot 1989 bestuurslid. Daarnaast was de heer Mooren 20 jaar voorzitter van Studieclub Varkenshouderij en 22 jaar secretaris van de Vereniging van Varkenshouders. Bovendien was hij van 1974 tot 1996 namens LLTB afdeling Meerlo bestuurslid van Coveco BA, de coöperatieve vereniging voor veeafzet en vleesverwerking. De heer Mooren wordt omschreven als een deskundig en integer bestuurslid, die steeds opkwam voor de belangen van de leden van de afdeling.

Verder was de heer Mooren gedurende acht jaren lid van de oudercommissie van Middelbare Landbouwschool Horst (opgegaan in het CITAVERDE College).

Van 2001 tot 2013 was hij lid van het kerkbestuur van Parochie H. Joannes de Doper Meerlo en vanuit die functie onder meer verantwoordelijk voor de grond- en pachtzaken en de organisatie van het onderhoud van kerk, pastorie, kerkhof en de kruisen en kapellen. Nog steeds is de heer Mooren actief als vrijwilliger voor de parochie en is hij voor de Federatie Maasdorpen coördinator en aanspreekpunt voor alle zaken die Meerlo betreffen. Ook is hij namens de parochie bestuurslid van het comité 4 mei Tienray-Meerlo-Swolgen.

En tot slot is de heer Mooren sinds 2009 ook nog bestuurslid en archiefbeheerder van Meerlo’s Gemengd Koor.

Henny Renkens-van Veen (61) uit Tienray
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Renkens is vanaf 1988 bestuurslid, sinds 1993 tevens voorzitter van majorettenvereniging Truando Marjopies (sinds 2012 een ‘slapende’ vereniging). Zij heeft zich in de periode 1988 tot 2012 volledig ingezet om alles voor de vereniging rond te krijgen. Ook was ze actief bij de organisatie van verenigingsactiviteiten.

In 2005 trad mevrouw Renkens toe tot de Katholieke kerk. Vanaf die tijd zet zij zich op bijzondere wijze in voor de Parochie, in meerdere hoedanigheden. Zij is onder meer collectante en lectrice (vanaf 2005), organiseert processies en bedevaarten en is lid van het kerkbestuur (vanaf 2010) en bestuurslid van de Federatie Maasdorpen (vanaf 2019).

Bovendien is mevrouw Renkens vanaf 2016 voorzitter van KBO Tienray. Naast haar bestuurlijke activiteiten is zij betrokken bij de organisatie van vele activiteiten voor de leden van de vereniging.

Leo Smedts (74) uit Horst
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Van 1989 tot 1996 was de heer Smedts voorzitter van het Norbertuskoor, een parochieel kerkkoor. Tevens organiseerde hij fietstochten voor de koorleden. Vanaf de oprichting in 1995 is de heer Smedts dirigent van een koortje dat optredens verzorgt voor mensen met een (meervoudig) verstandelijke beperking. Naast dirigeren helpt hij ook mee bewoners naar de viering te halen door ze op te halen bij de woningen.

De heer Smedts is sinds 2000 lid van SCHOLA54, een vriendenclub van meest oud-onderwijzers die al meer dan 20 jaar op uitnodiging in diverse kerken, tehuizen en kapellen in Limburg Gregoriaanse gezangen ten gehore brengen.

Daarnaast was de heer Smedts van 2009 tot 2018 als vrijwilliger verbonden aan Museum de Kantfabriek en verantwoordelijk voor het onderzoeken, beoordelen en archiveren van voorwerpen uit de geschiedenis van Horst. Voor die tijd was de heer Smedts ook al ongeveer vijf jaar actief in dezelfde hoedanigheid voor Stichting Oudheidkamer Horst, die is samengegaan met Museum de Kantfabriek.

De heer Smedts ondersteunt vanaf het moment dat hij lid werd in 2010 Toneelgroep 60 plus Horst bij opbouw van licht en geluid bij optredens. Ook is hij een van de leden die de Nederlandse teksten omzet naar het Horster dialect. Bovendien zorgt hij tijdens elke repetitie voor de koffie voor de leden.

Bovendien is de heer Smedts vanaf 2013 als vrijwilliger verbonden aan Stichting Kasteel Huys ter Horst in verschillende hoedanigheden (rondleider, voorzitter commissie rondleidingen en algemeen secretaris).

Jan Wijnen (83) uit Hegelsom
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf de start van het project SamenWijzer in 2006 is de heer Wijnen actief als ouderenconsulent bij Synthese in Horst aan de Maas. De heer Wijnen is onder meer medeverantwoordelijk voor het Steun- en AdviesPunt (STAP), een laagdrempelige voorziening voor inwoners die een hulpvraag hebben en daarbij ondersteuning en advies vragen. Eén loket waar inwoners terecht kunnen met vragen over wonen, zorg, welzijn, leefbaarheid, mobiliteit, financiën en administratie. Twee keer per week kunnen mensen binnen lopen tijdens een spreekuur. Daarnaast biedt STAP ondersteuning bij het op orde brengen van de (financiële) administratie. Bovendien worden huisbezoeken afgelegd bij 75-plussers met hulpvragen.

Daarnaast is de heer Wijnen sinds 2008 vrijwillig suppoost / gids bij Museum de Locht. De heer Wijnen heeft veel kennis van zaken en weet dit op een onderhoudende manier over te brengen aan de bezoekers van het museum. Het hele jaar door kan het museum rekenen op de enthousiaste hulp en inzet van de heer Wijnen.

Laat je reactie achter

advertentie BANNER-CENTRAAL-Van Issum
Leerlingen Yuverta halen examenstunt uit en plakken auto docent onder

Leerlingen Yuverta halen examenstunt uit en plakken auto docent onder

Leerlingen Yuverta halen examenstunt uit en plakken auto docent onder

Drie leerlingen van het Yuverta College in Hegelsom hebben een examenstunt georganiseerd voor hun docent Roy Keijsers. Ze plakten zijn hele auto onder met memo’s.

HEMA in Horst gaat een dicht vanwege verbouwing

HEMA in Horst gaat een dicht vanwege verbouwing

HEMA heropent op donderdag 2 mei haar vernieuwde winkel. De winkel gaat van zaterdag 27 april tot en met woensdag 1 mei dicht voor een verbouwing.

Palmen tekent brief tegen antisemitisme niet: 'Ik voel me niet verbonden aan deze manier'

Palmen tekent brief tegen antisemitisme niet: 'Ik voel me niet verbonden aan deze manier'

Burgemeester Ryan Palmen heeft de open brief tegen opkomend antisemitisme niet ondertekend. Is hij één van de enige burgemeester van Nederland die dit niet deed.

Linda Gommans rent met een pleister op haar mond

Linda Gommans rent met een pleister op haar mond

Tijdens het rundje om het hundje, afgelopen weekend in het Horster centrum, viel Linda Gommans uit Horst op door met een felroze pleister op haar mond de 10 kilometer te hardlopen. "Je wordt veel minder moe en kunt beter ontspannen onderweg."

Drukke avondspits verwacht door begin meivakantie

Drukke avondspits verwacht door begin meivakantie

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits.

14.000 euro voor GedraagOw en Mijn Masker Af tijdens Amuse

14.000 euro voor GedraagOw en Mijn Masker Af tijdens Amuse

Amuse 2024 is een groot succes. Het evenement heeft in totaal 14.000 euro opgehaald en dit bedrag gaat naar GedraagOw en Mijn Masker Af.

advertentie BANNER-CENTRAAL-Van Issum
Linda Gommans rent met een pleister op haar mond

Linda Gommans rent met een pleister op haar mond

Tijdens het rundje om het hundje, afgelopen weekend in het Horster centrum, viel Linda Gommans uit Horst op door met een felroze pleister op haar mond de 10 kilometer te hardlopen. "Je wordt veel minder moe en kunt beter ontspannen onderweg."

Drukke avondspits verwacht door begin meivakantie

Drukke avondspits verwacht door begin meivakantie

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits.

14.000 euro voor GedraagOw en Mijn Masker Af tijdens Amuse

14.000 euro voor GedraagOw en Mijn Masker Af tijdens Amuse

Amuse 2024 is een groot succes. Het evenement heeft in totaal 14.000 euro opgehaald en dit bedrag gaat naar GedraagOw en Mijn Masker Af.