advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

L1

GGD is bedacht op nieuwe golf: 'Deltavariant komt op'

De GGD Limburg-Noord houdt volop rekening met een nieuwe golf coronabesmettingen dit najaar.

Die uitspraak deed directeur Jac Rooijmans van de GGD Limburg-Noord in het L1-programma L1mburg Centraal. "We zijn nu al aan het nadenken wat we richting de herfst moeten gaan doen", zegt hij.

Problemen
Volgens Rooijmans is er nog veel 'in beweging' op dit moment. "Het algemene beeld is dat we enorm omlaag gaan. Het aantal testen gaat omlaag, ziekenhuisopnames dalen, we zien dat het vaccineren werkt. Maar we zien ook dat de Deltavariant opkomt, ook in Limburg. Uiteindelijk neemt die het helemaal over en kunnen we in het najaar problemen krijgen."

'Bron- en contactonderzoek wordt belangrijk'
Op die mogelijke besmettingsgolf in de herfst is de GGD zich nu al aan het voorbereiden. Rooijmans: "Bron- en contactonderzoek worden heel belangrijk. Als er een brandhaard is, wil je die meteen onderzoeken en isoleren. En gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog aanvullende maatregelen nemen? Komen er bijvoorbeeld zogenoemde boosterprikken, een extra prik die zorgt voor een boost van antistoffen? En wie gaat die prik dan krijgen? Allemaal vragen waar we nu mee bezig zijn."

Dat vereist volgens Rooijmans ook weer een enorme logistiek. "Dus het liefste houden we iedereen die bij ons werkt binnenboord. Het is nagenoeg zeker dat we minstens een aantal van die mensen weer nodig hebben. Misschien om te testen, misschien om te vaccineren, en in ieder geval voor bron- en contactonderzoek."

Janssen-vaccin
De GGD is op dit moment ook druk bezig met het benaderen van moeilijk bereikbare groepen. Mensen die ondanks alle oproepen zich nog niet hebben laten vaccineren. Ook is sinds woensdag het Janssen-vaccin (één prik) beschikbaar voor mensen die dat willen. De animo daarvoor is zó groot dat de telefoonlijnen van de GGD'en al snel onbereikbaar waren. Rooijmans: "Op korte termijn zijn er 400.000 vaccins over heel Nederland beschikbaar. En wat er gebeurt als die op zijn, is nog niet zeker."

Laat je reactie achter