advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Gemeenteraad verwerpt SP-motie over bibliotheek

Een motie van de SP voor een hogere gemeentelijke bijdrage aan de verhuizing van de Horster bibliotheek is dinsdagavond verworpen. Tijdens de raadsvergadering stemde alleen de SP-fractie voor.

"Zeer teleurstellend", reageerde SP-fractievoorzitter Sonja van Giersbergen nadat alle overige partijen tegen de motie hadden gestemd. 

Subsidieaanvraag
Het college van burgemeester en wethouders heeft in december een groot deel van een subsidieaanvraag (66.000 euro) van de bibliotheek afgewezen. Het geld waar de bibliotheek om heeft gevraagd is voor onder meer het aanschaffen van meubilair, planten en WiFi-punten. De gemeente wil alleen tegemoetkomen in de kosten die de bibliotheek voor de verhuizing naar ‘t Gasthoês maakt. Aan die verhuizing betaalt de gemeente 10.000 euro mee. "Je moet wel echt een scheiding maken tussen verhuiskosten en extra wensen. Het type bureau dat je hebt, staat los van of de bibliotheek in 't Gasthoês of op de huidige locatie zit", aldus wethouder Han Geurts.

Onder druk
Bibliotheekdirecteur Fons Steggink heeft in de subsidieaanvraag geschreven dat de opdracht om van de bibliotheek een maatschappelijk-educatieve organisatie te maken onder druk staat. De gevraagde financiële bijdrage heeft daar volgens hem direct invloed op. Verschillende partijen hebben de wethouder tijdens de raadsvergadering de vraag gesteld of de keuze van het college de doelstelling van de bibliotheek niet in gevaar brengt. Geurts zegt daarover: "We hebben vooraf afgesproken hoe we de verhuiskosten verdelen. Als gemeente hebben we eerder al een bijdrage van 10.000 euro toegezegd en daar komt nu nog eens zo'n 10.000 euro bij. We nemen ook de complete inrichtingskosten in 't Gasthoês van twee ton voor onze rekening."

Bekijk hier een reportage over de motie uit Het Nieuws van dinsdag:

Laat je reactie achter