advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

Gemeente wil meer hulp uit Den Haag voor arbeidsmigranten

De gemeente Horst aan de Maas heeft samen met andere Noord-Limburgse gemeenten een brief naar informateur Tjeenk Willink gestuurd om de positie van arbeidsmigranten in de regio te versterken.

In de brief spreken de Noord-Limburgse gemeenten hun zorgen uit over onder meer de gezondheidszorg en het sociale vangnet voor arbeidsmigranten in de regio. De gemeenten zeggen steeds vaker te merken dat arbeidsmigranten niet of niet toereikend zijn verzekerd voor gezondheidszorg. "Als het tegenzit, zijn lokale overheden aan zet om om een sociaal vangnet te bieden", staat in de brief.

'Belangrijke bijdrage'
De gemeenten zeggen dit niet alleen te kunnen en de steun vanuit Den Haag nodig te hebben om een samenleving zonder 'tweederangs burgers' te kunnen blijven garanderen. Voor de gemeenten is het uitdrukkelijk niet de bedoeling om arbeidsmigratie in de ban te doen. "Arbeidsmigranten zijn welkom in Noord-Limburg. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de brede welvaart in onze regio. Maar hun komst en verblijf brengen ook uitdagingen."

Nederlandse taal
Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Peel en Maas, Venlo, Beesel en Gennep pleiten verder voor het openstellen van elementen uit de wet Inburgering voor internationale werknemers, zodat zij met hulp van het Rijk de Nederlandse taal kunnen leren.

Verdubbelen
Op dit moment zijn er zo'n 36.000 arbeidsmigranten gehuisvest in de regio. De gemeenten geven aan dat dit aantal de komende tien jaar moet verdubbelen om het hoofd te kunnen blijven bieden aan het groeiende aantal vacatures.

Laat je reactie achter