advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Gemeente vraagt inwoners om mee te betalen aan kosten huishoudelijke hulp of scootmobiel

Als het kan, doe het zelf. Dat is het beroep dat wethouder Roy Bouten op inwoners van Horst aan de Maas doet om de zorg in de toekomst goed en betaalbaar te houden. Mensen die er financieel goed voor staan en bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een scootmobiel nodig hebben, worden door de gemeente gevraagd of zij dit deels of helemaal zelf kunnen betalen.

Volgens de wethouder blijft op die manier hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) beschikbaar en betaalbaar voor iedereen die het nodig heeft. "We krijgen bij de Wmo steeds meer uitdagingen waar we als gemeente voor moeten betalen. Daardoor zitten we best wel met een kostenuitdaging", licht Bouten toe. Peter Lalieu van KBO Sevenum begrijpt dat de wethouder met de rug tegen de muur staat, maar is ook kritisch: "Ik had het mooier gevonden als de gemeente het motto 'Doe het samen' had gebruikt.  In mijn ogen kan de gemeente ervoor kiezen om bepaalde dingen net iets anders in te richten, waardoor geld vrijkomt voor de Wmo."

Afgestoten
Vijf jaar geleden werd de Wmo door het Rijk afgestoten aan de gemeenten. Dat zou voor meer maatwerk en zelfredzaamheid moeten zorgen. Maar in de praktijk moesten gemeenten het met minder geld doen. Het plan van het Rijk is dan ook mislukt, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau nu. Bouten heeft met meerdere zorgwethouders uit de regio een brandbrief gestuurd aan minister Hugo de Jonge. Bouten is van mening dat de gemeente op het gebied van de Wmo het verschil kan maken voor mensen, maar hij vindt het raar dat er landelijke financiële spelregels zijn voor een taak die de gemeenten moeten uitvoeren. De wethouders willen hierover graag met de minister in gesprek.

'Verkapte bezuinigingen'
Op de vraag of de verantwoordelijkheid voor de Wmo terug op het bordje van het Rijk zou moeten komen te liggen, antwoordt Bouten: "Nee, ik vind dat de zorg zo dicht mogelijk bij de mensen zelf georganiseerd moet worden. Ik denk dat een gemeente daar beter toe in staat is dan een landelijke overheid. Alleen dan wel met de juiste spelregels." Lalieu vindt dat het er niet beter op is geworden: "Je ziet eigenlijk heel breed in de zorg dat er verkapte bezuinigingen hebben plaatsgevonden. Het is gedumpt bij de gemeenten. Zij doen hun stinkende best om er iets van te maken, maar dat lukt niet altijd."

Laat je reactie achter