Banner-TOP-Marktwijzer-1

advertentie

Gemeente streeft naar rookvrij Horst aan de Maas

De gemeente heeft als ambitie om van Horst aan de Maas de gemeente met het minste aantal rokers te maken. Het initiatief hiervoor komt van wethouder Roy Bouten, die de schadelijke effecten van roken benadrukt.
Op dit moment rookt in Horst aan de Maas veertien procent van de volwassenen. Dat aantal is lager dan het landelijk gemiddelde, dat uitkomt op twintig procent. In de gemeente rookt van de jongeren in leerjaar twee van het voortgezet onderwijs vier procent, terwijl dat aantal in het vierde leerjaar fors hoger ligt. Daar rookt negentien procent. "Zien roken doet roken. Als ze het gevoel hebben dat het stoer is en dat ze er dan bij horen, beginnen ze met roken", legt Monique Streng van GGD Limburg-Noord uit.

Tien procent
De gemeente heeft als doel om het aantal rokers terug te dringen tot onder de tien procent. In 2035 zou Horst aan de Maas dan de eerste volwassen rookvrije generatie moeten hebben. De gemeente sluit zich aan bij Alliantie Nederland Rookvrij, dat ernaar streeft dat elk kind dat vanaf 2017 geboren is, opgroeit zonder roken.

Actieplan
Wethouder Bouten werkt momenteel aan een actieplan dat begin 2020 op tafel moet liggen. De gemeente gaat roken niet verbieden, maar wil mensen motiveren om het niet te doen. "De komende tijd ga ik veel met verenigingen in gesprek om hen te stimuleren de gezonde keuze te maken", aldus Bouten.
advertentie Banner-centraal Horst Centrum