Banner-TOP Novitas

advertentie

Gemeente krijgt zware inburgeringstaak statushouders

De gemeente staat voor een forse klus om statushouders beter in te laten inburgeren als ze volgend jaar de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid hiervoor overneemt.
Van de 255 statushouders die Horst aan de Maas er sinds 2015 bij heeft gekregen, ontvangt 88 procent een bijstandsuitkering en is dus niet aan het werk. Slechts 18 procent slaagt daarnaast voor het inburgeringsexamen.

Begeleiding vaak te laat
Verantwoordelijk wethouder Roy Bouten ziet een aantal problemen met de inburgering van deze nieuwe mensen. "Wij vinden het te laat om iemand pas te gaan begeleiden op het moment dat hij pas een status heeft. Voor iemand die in het traject richting een verblijfsvergunning zit, is het zaak om al met de taal bezig te zijn. We zien nu vaak dat mensen zicht hebben op een status en zelfs de bestemming Horst aan de Maas. Ik vind dat die persoon dan al bekend moet worden gemaakt met de regio." 

Volgens Bouten begint het allemaal met het spreken van de Nederlandse taal. Volgens hem kunnen mensen met een bijstandsuitkering ook vrijwilligerswerk doen om een begin te maken met integreren. 
advertentie Banner-centraal Lumar Verhuur

Lees ook deze artikelen