Eerste wijn bij Wijngaard De Genenberg in Broekhuizen
In Broekhuizen hoeven de inwoners niet meer ver te gaan voor hun wijnvoorraad. Wijngaard De Genenberg is van start gegaan met de verkoop van hun zelf geproduceerde wijn.
Deze wijngaard doet alles biologisch en omvat zo'n halve hectare. De verwachting is dat er dit jaar zo'n 2000 liter wordt geproduceerd. Volgend jaar wil eigenaar Peter van Deelen uitbreiden waardoor de productie verdubbeld.
Nieuwe trend
Volgens Van Deelen is Nederlandse wijn een nieuwe trend. "Alle toprestaurants willen de Nederlandse wijnen op hun kaart hebben staan", zegt Van Deelen. "Het klimaat in Limburg wordt steeds beter om wijn te produceren, er zijn speciale rassen die geschikt zijn om in Nederland te kunnen telen."
Oogst
Wijngaard De Genenberg doet alles zelf, maar tijdens het oogsten wordt hulp ingeschakeld: "Een groep van zo'n 30 personen komt vrijwillig oogsten", zegt de wijnboer. "Dan beginnen we 's ochtends met koffie en Limburgse vlaai en gaan we aan de slag". Van Deelen vervolgt: "In Zuid-Limburg betalen de mensen zelfs om mee te mogen helpen met de oogst, maar hier is het gewoon gratis".
Laat je reactie achter