advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Eerste editie 'Swolgens Filmfestival'

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december wordt in Swolgen de eerste editie afgetrapt van 't Swolgens Filmfestival. In de aanloop naar de première spraken wij met één van de makers.

Dat Swolgen iets met vertellers heeft is duidelijk; schrijvers en dichters zoals Hermine de Graaf, Herman Pieter de Boer en Bertus Aafjes woonden er. Maar ook een opvallend aantal cineasten hebben hun roots in dit dorp.

Creatief volk
Het vertellen van verhalen lijkt wel in lucht te hangen volgens cineast Wiek Lenssen: "Het is een omgeving waar inspiratie voor het oprapen ligt en daarom het creative volk heeft aangetrokken en dus ook filmmakers". Volgens Lenssen is het idee ontstaan doordat er materiaal op tafel kwam te liggen van Jef Mooren, een filmmaker die in de jaren ‘60 en ‘70 films produceerde over de Swolgense plattelandscultuur.

Lokale filmmakers
Het criterium om mee te mogen doen aan het festival is dat de persoon uit Horst aan de Maas moet komen. De lokale filmmakers vormen dus de hoofdmoot van het programma. Daarnaast screenen er films over onder andere het belang van de rozenteelt in buurdorp Lottum en het dagelijkse leven in een dorp als Swolgen in de jaren 60.

Alle cineasten filmen met een uitgesproken wens om de sociale samenhang in de wereld in beeld te brengen. En allen uit geheel verschillende gezichtshoeken. In dit geval wordt die wereld teruggebracht tot die van Horst aan de Maas.

De vertoningen zijn in het weekend van 30 november en 1 december en in het daaropvolgende weekend van zaterdag 7 en zondag 8 december. Het hele programma is te vinden op de website van Horst aan de Maas 800.

Laat je reactie achter