advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Instagram dencanteam

Dendron-leerlingen bouwen miniatuursatelliet

Zes leerlingen van het Dendron College hebben een satelliet gebouwd die binnenkort mogelijk een kilometer de lucht in wordt geschoten.

Deze opdracht doen de leerlingen uit 5 vwo in het kader van hun profielwerkstuk.

Kennismaking luchtvaart
“Ze doen me aan een competitie georganiseerd door ESERO, een Europees ruimtevaartonderwijsinstituut. Een unieke kans voor de leerlingen om kennis te maken met de luchtvaart", zegt natuurkunde docent Tom Obers.

Colablikje
Voor deze competitie moesten de leerlingen van de middelbare school in Horst samen met 30 andere groepen, een satelliet maken ter grote van een colablikje. De tien beste uitvoeringen worden met een echte raket een kilometer de lucht in geschoten.

Instagram dencanteam

Missie
“Je schiet een satelliet natuurlijk niet zomaar de lucht in, hij moet ook een bepaald doel hebben”, vertellen de leerlingen. Hun missie is het meten en lokaliseren van bepaalde giftige gassen, zoals CO, Ammonia of deeltjes zoals fijnstof. “Wij willen concentraties van deze stoffen in de lucht op verschillende plekken en hoogtes meten, om zo nauwkeurig te kunnen bepalen waar de stoffen zich bevinden en eventuele maatregelen kunnen adviseren tegen vervuiling”.

Geslaagde test
Na drie maanden plannen, bouwen en programmeren is de zogenaamde CanSat onlangs getest vanaf 100 meter hoogte. Die test is geslaagd en de kleine satelliet wist veilig de grond te halen.

Op 20 maart is de grote lancering van de tien winnende inzenders. Het project van de leerlingen van het Dendron College is te volgen op Instagram via @dencanteam.

Laat je reactie achter