advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Coronacrisis en Rijk slaan gat in gemeentebegroting

De financiële gevolgen van de coronacrisis en een korting van het Rijk op het bijstandsbudget zorgen ervoor dat de gemeente dit jaar tegen een begrotingstekort dreigt aan te lopen. Het verwachte tekort ligt rond de 2 miljoen euro.

De twee belangrijkste oorzaken zijn de coronacrisis en een korting van het Rijk op de Bundeling Uitkering Bijstandsbudgetten (BUIG), waar onder meer bijstandsuitkeringen van worden betaald. Dit terwijl die laatste post juist oploopt doordat meer inwoners hun baan kwijtraken vanwege de coronacrisis. De korting bedraagt acht ton.

Virus
De gemeente noemt gemiste opbrengsten na uitbraak van het virus als redenen voor het tegenvallende resultaat. Met name de verplichte sluiting van zwembad De Berkel en het niet kunnen innen van toeristenbelasting zorgden voor 1,8 miljoen minder inkomsten dan begroot. In die berekening zitten veel financiële risico's nog niet: de gemeente heeft onder andere voor 1 miljoen euro aan verzoeken voor uitstel van betaling of het treffen van een regeling gekregen. De verwachting is dat 160.000 euro hiervan niet kan worden geïnd.

Huurinkomsten
Ook het opschorten van de huren van gemeentelijke accommodaties zorgt voor minder opbrengsten waarbij niet zeker is of al het geld nog binnenkomt. De coronacrisis heeft verder gezorgd voor minder productiviteit van medewerkers en inzet van extra uren. Dat kost de gemeente naar schatting zo'n 380.000 euro extra.

Het Rijk zal een nog onbekend deel van het begrotingstekort aanvullen. De rest moet de gemeente halen uit de Algemene Reserve. 

Laat je reactie achter