advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Burgemeester: 'Geen sprake van bevoordeling bij gronddeal Knops'

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Ryan Palmen dat uit niets gebleken is dat staatssecretaris Raymond Knops in 2010 bevoordeeld is bij de koop voor de grond van zijn huis. Palmen concludeert dit na intern onderzoek.

Eind mei publiceerden NRC en De Limburger een onderzoek. Daaruit zou blijken dat de huidige staatssecretaris uit Hegelsom in zijn tijd als Kamerlid tienduizenden euro's voordeel zou hebben gehad bij de gronddeal van zijn huis via de zogeheten 'ruimte-voor-ruimteregeling'; op de plek van een gesloopte varkensstal in het buitengebied wordt dan een groot landhuis gebouwd.

Verhogen kuubs
Volgens NRC en De Limburger zou de woonbestemming van Knops uiteindelijk zijn uitgekomen op 1.500 vierkante meter, terwijl andere deelnemers aan de regeling 1.000 vierkante meter ontvingen. Daarover schrijft Palmen in zijn brief: "Omdat het feitelijke verzoek afweek van die standaard, heeft men het verzoek gelegd langs het in voorbereiding zijnde beleid 'groter bouwen'. Op dat moment lag er een aantal verzoeken voor het verhogen van het aantal kuubs van het hoofdgebouw van woningen in het buitengebied."

Per saldo heeft familie Knops dus een kleine 200 kubieke meter minder gerealiseerd met een plan dat aansluit bij de karakteristiek van de omgeving.

• Burgemeester Ryan Palmen

Bouwvergunning
De burgemeester geeft in zijn analyse aan dat de 'langgevelboerderij' die gerealiseerd is door de familie Knops precies past binnen het gemeentelijke beleid. "Wanneer de gemeente als maxmimummaat 1.000 kubieke meter had gehanteerd, had er met de maximale goot- en bouwhoogte in totaal 1.450 kubieke meter opgericht kunnen worden", schrijft Palmen. In de aanvraag van de bouwvergunning is een uiteindelijke bruto inhoud van 1.268 kubieke meter aangegeven. Palmen: "Per saldo heeft familie Knops dus een kleine 200 kubieke meter minder gerealiseerd met een plan dat aansluit bij de karakteristiek van de omgeving."

'Bevoordeling niet gebleken'
Volgens de burgemeester is er in 2010 sprake geweest van een passende beoordeling en ruimtelijke procedure en was het verzoek in lijn met de gemeentelijke beleidsdoelstellingen. Ook is Palmen na zijn onderzoek van mening dat er transparante besluitvorming heeft plaatsgevonden. "Daarbij is mij uit niets gebleken dat er sprake zou zijn van bevoordeling van familie Knops ten opzichte van andere inwoners door bijvoorbeeld ongebruikelijke beleidsafwijkingen of anderszins", schrijft hij in de brief aan de gemeenteraad.

Laat je reactie achter