advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

Burgemeester en wethouder op de bres voor horeca

Een ludiek filmpje met burgemeester Ryan Palmen en wethouder Rudy Tegels in de hoofdrol moet meer mensen naar de horeca trekken.

De lokale bestuurders willen samen met horecaondernemers laten zien dat het bezoek veilig, verantwoord en gezellig is.

Zorgen
Uit een overleg tussen de gemeente, horecaondernemers en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Horst aan de Maas kwamen volgens burgemeester Palmen een aantal zorgen naar voren: “Voelen mensen zich wel vertrouwd genoeg om naar de horeca te komen? En moeten we als horeca heel strak de regels naleven en maakt dat het niet minder gezellig op de terrassen?”

Je bent altijd een stukje huiskamer geweest. Die huiskamer is weer veilig.

• Gerold van der Vrande - De Morgenstond

Veilig
Naast de burgemeester en wethouder figureren er drie horecaondernemers in het filmpje. Zoals Gerold van der Vrande van De Morgenstond in Griendtsveen. Ook hij staat sinds 1 juni weer klaar om gasten te ontvangen maar merkt terughoudendheid. “Het gaat om geld natuurlijk maar van de andere kant gaat het ook om het feit dat mensen weer bij jou willen zijn. Je bent altijd een stukje huiskamer geweest. Die huiskamer is weer veilig, mensen kunnen daar weer op hun gemak zitten”, zegt Van der Vrande.

Onduidelijkheid
Eric Janssen van Graaf ter Horst in Horst denkt dat er nog veel onduidelijkheid is bij de mensen over de regels. “Mogen we met twee gezinnen bij elkaar zitten? Mogen we met twee man bij elkaar zitten?”, zijn veelgestelde vragen volgens Janssen.

Boetes
Landelijk zijn er steeds meer zorgen over de naleving van de coronamaatregelen in de horeca. Op meerdere plaatsen zijn de afgelopen tijd boetes uitgedeeld en zelfs zaken gesloten. Er zijn ook horecaondernemers die zelf hun deuren sluiten omdat het niet rendabel is, of omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. Volgens burgemeester Palmen speelt dit in Horst aan de Maas niet.

We buigen een beetje linksaf, we buigen een beetje rechtsaf en dan gaan we weer rechtdoor volgens de regels.

• Eric Janssen - Graaf ter Horst

Meebuigen
Bij Graaf ter Horst hebben ze nog niet te maken gehad met lastige klanten. “Je maakt dingen mee op het terras maar we buigen een beetje linksaf, we buigen een beetje rechtsaf en dan gaan we weer rechtdoor volgens de regels. Als je dat met gezond verstand doet moet het goed komen hoop ik”, zegt Janssen.

Alcohol
Bij De Morgenstond gaat het ook nog steeds goed maar er zijn wel momenten dat het nodig is om in te grijpen: “Alcohol speelt natuurlijk ook een rol. Dat zorgt voor samenzijn en gezelligheid, waardoor ik soms een signaaltje moet afgeven.” Maar Van der Vrande doet daarbij ook een beroep op het gezonde verstand van de gasten.

Laat je reactie achter