advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

'Ambtenaren hielpen staatssecretaris Knops in privékwestie'

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) uit Hegelsom heeft ambtelijke hulp gekregen bij het afhandelen van zijn privékwestie over een omstreden grondaankoop.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft ambtenaren, de landsadvocaat en een aan het ministerie ondergeschikte dienst ingezet bij het afhandelen van de kwestie. Dat meldt NRC.

Gronddeal
De ambtenaren kwamen met juridische analyses en hielpen bij het opstellen van communicatiestrategieën toen NRC en De Limburger publicaties voorbereidden over de grondaankoop van Knops uit 2010. Volgens de publicaties van vorig jaar zou Knops, in de tijd dat hij Kamerlid was, voor enkele tienduizenden euro's bevoordeeld zijn geweest bij de koop van de grond voor zijn huis. Zelf ontkent hij dat.

'Raakt integriteit'
Het ministerie verdedigt de ambtelijke werkzaamheden rond de publicaties. "Ernstige aantijgingen die de integriteit van de staatssecretaris raken zijn relevant voor het openbaar functioneren", laat een woordvoerder weten aan NRC. Deskundigen bekritiseren dat standpunt in de krant.

Integriteitscode
Het Europese anticorruptieorgaan van de Raad van Europa hamert al jaren op een integriteitscode voor bewindspersonen, maar het kabinet heeft op dit terrein niets geregeld. Dat zegt universitair docent bestuurswetenschap Leonie Heres (Universiteit Utrecht), die in leiderschap en integriteit is gespecialiseerd.

"Een topambtenaar mag ook niet als privépersoon op deze manier van de diensten van het ministerie gebruikmaken", zegt Heres. "De staatssecretaris zou zo veel mogelijk in de geest daarvan moeten handelen. Niet alleen omdat hij anders het vertrouwen van burgers schaadt. Hij heeft ook een voorbeeldfunctie naar zijn ambtenaren."

Laat je reactie achter