Aandacht voor dementie en mantelzorg door dorpentoer film Ruud Lenssen

De werkgroep Dementievriendelijk Horst aan de Maas en Synthese willen met de documentaire ‘Wei’ van Ruud Lenssen, waarin de filmmaker het dementie-en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, een dorpentoer maken.

Met de bijeenkomsten die na de vertoning van de docu plaatsvinden proberen de initiatiefnemers een dialoog aan te gaan om mensen meer bewust te maken van dementie en alles daaromheen. "Door de film te tonen hebben we een manier gevonden om het onderwerp inzichtelijk te maken", zegt Lenssen.

Synthese
Volgens Anja Damhuis van Synthese is de ervaring dat door dit soort initiatieven waardevolle gesprekken kunnen ontstaan tussen zowel mensen die in hun directe omgeving te maken hebben met dementie, maar ook mensen uit de gemeenschap die er nog niet mee bekend zijn. "Door deze gesprekken wordt vaak duidelijk wat de impact is van dementie, voor de persoon in kwestie, zijn/haar naaste als mantelzorger maar ook voor de omgeving in het dorp. Dan komt het vaak heel dichtbij", aldus Damhuis.

Impact
In de documentaire volgt Lenssen zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn dementerende vader en de impact die zijn ziekte heeft op zijn moeder die mantelzorger is voor haar man.
Volgens Lenssen wordt de dorpentoer financieel ondersteund door de Rabobank vanuit de Gezondste Regio. Gemeente Horst aan de Maas zal maximaal 11.000 euro bijdragen het project.

Dorpentoer
De dorpentoer ziet er als volgt uit voor Horst aan de Maas: Kronenberg, Sevenum, Broekhuizen, Horst, America, Meerlo en Meterik.

Laat je reactie achter