Tijs Hermkens uit Lottum Nederlands Kampioen Patisserie

Tijs Hermkens uit Lottum is erin geslaagd om het NK Patissier te winnen. Met een 9,3 als eindscore liet hij de concurrentie ver achter zich. Maar wat komt er allemaal bij kijken om deze NK titel te bemachtigen?
Bregje Deckers | 11 april 2025 09:49 | Aangepast op 11 april 2025 09:49
Omroep Horst aan de Maas sprak met Tijs Hermkens over het NK.

Wat houdt het NK precies in?
Het NK Patissier is de landelijke finale van de jeugdvakwedstrijden: een spannende wedstrijd voor jonge vakmensen in opleiding die graag het uiterste uit zichzelf halen. Alleen de besten uit de regio’s mogen hieraan meedoen, dus voordat je al op het NK bent, heb je er al een flink traject opzitten.

De weg naar het NK begint bij de regiokampioenschappen. Daar krijg je de kans om te laten zien wat je in huis hebt, van smaak en techniek tot netheid en creativiteit. De opdracht krijg je vooraf, en vervolgens maak je de producten thuis of op school. Je levert ze daarna in bij de organisatie, zonder dat je zelf aanwezig bent bij de jurering.

De jury beoordeelt op vaste punten zoals uiterlijk, opbouw, smaak, gebruikte technieken en originaliteit. Alleen de deelnemer met de hoogste scores per regio mag door naar het NK. Dat maakt het meteen al een bijzondere prestatie om daar überhaupt te mogen staan, je hebt jezelf dan al bewezen als de beste van jouw regio.

Het NK is dé ultieme finale. Het is een dag waarop je alles moet geven. Je hebt 7 uur de tijd om je producten te maken. Niks mag je van te voren voorbereiden. Als je daar staat, ben je niet alleen bezig met het maken van mooie producten, maar ook met het behouden van focus onder druk. De tijd is beperkt en de verwachtingen zijn hoog. Je moet creatief zijn, snel denken, en tegelijkertijd de kwaliteit van je werk hoog houden.

Tijdens de wedstrijd is er geen ruimte voor fouten. Alles moet kloppen: van de smaak tot de afwerking en van de technieken tot het presenteren van je werk. Wat het NK zo bijzonder maakt, is niet alleen de competitie, maar ook het gevoel dat je daar staat met andere jonge patissiers in opleidinging die dezelfde passie delen. Je komt echt in contact met de andere, wat zowel inspirerend als motiverend is.

Wat heb je moeten doen om Nederlands kampioen te worden?
De weg naar het Nederlands Kampioenschap begon met het kiezen van mijn thema: ‘Romantiek’. Dit gaf me de kans om een verhaal te creëren met mijn producten, die zowel technisch uitdagend als visueel passend binnen het thema moesten zijn. Voor de wedstrijd moest ik twee identieke desserttaarten, candybars en twee soorten friandises maken.

In de maanden voorafgaand aan het NK heb ik ontzettend veel getraind. Dit was niet alleen in de vorm van het perfectioneren van mijn recepten, maar vooral in het verbeteren van mijn snelheid en precisie. De zeven uur die ik had om alles te maken, maakte het extra uitdagend.

Ik heb ontzettend veel steun en hulp gekregen van verschillende mensen tijdens de voorbereiding. Mijn docenten en mijn stagebedrijf, Patisserie De Rouw, hebben me geholpen om mijn producten te verfijnen en gaven waardevolle feedback over de afwerking en presentatie. Daarnaast kreeg ik veel begeleiding van mijn collega's en de mensen om me heen, die me bleven uitdagen om het beste uit mezelf te halen. De intensieve tijdstrainingen die ik deed, gecombineerd met de ervaring van de regiokampioenschappen, gaven me de nodige kennis om goed voorbereid naar het NK te gaan.

Al deze hulp en voorbereidingen hebben uiteindelijk geleid tot het behalen van de titel van Nederlands Kampioen Patissier 2025.

Waarom deed je mee aan het NK?
Het NK was voor mij de perfecte kans om mezelf verder te ontwikkelen als patissier. Het was niet alleen een uitdaging om mijn techniek te verbeteren, maar ook om te zien hoeveel ik van mezelf kon verwachten onder druk. De intensieve tijdstrainingen gaven me niet alleen de kans om mijn vaardigheden te testen, maar leerden me ook hoe ik snel moet denken en efficiënt moet werken. Wat ik het meeste uit de ervaring heb gehaald, is dat ik niet alleen technisch ben gegroeid, maar ook beter leerde omgaan met stress en druk. Het NK was dus niet alleen een wedstrijd, maar ook een waardevol moment van persoonlijke groei, waarin ik ontdekte hoe ik mezelf steeds verder kan uitdagen.

Wat vind je zo leuk aan patisserie?
Patisserie is voor mij de perfecte mix van techniek en creativiteit. Het is geweldig hoe je met een paar eenvoudige ingrediënten iets lekkers en moois kunt maken. Het draait niet alleen om het volgen van recepten, maar ook om het blijven verbeteren en experimenteren. Elke keer als ik een product maak, ben ik weer op zoek naar die perfecte balans tussen smaak, textuur en uitstraling. En dat moment wanneer alles samenkomt en je iets hebt gemaakt waar je trots op bent, is gewoon te gek. Patisserie is voor mij echt een manier om mijn passie voor eten en creativiteit te combineren.

Welke toekomstplannen heb je? Wil je bijvoorbeeld een eigen zaak  beginnen?
Mijn focus ligt nu op het behalen van mijn eindexamen voor mijn patisserieopleiding. Wat ik daarna precies ga doen, weet ik nog niet, maar ik wil mezelf absoluut blijven ontwikkelen als patissier. Of dat nu is door te werken bij een topbedrijf, mezelf verder te specialiseren, of misschien ooit mijn eigen zaak te beginnen, geen idee. Wat de toekomst ook in petto heeft, ik ben klaar om mezelf verder te ontwikkelen als patissier en mijn dromen waar te maken!

Meest gelezen

Vrouw uit Horst slachtoffer van nepagente

Jelle van de Steeg | 11 apr 2025 12:50

Tijs Hermkens uit Lottum Nederlands Kampioen Patisserie

Bregje Deckers | 11 apr 2025 09:49

Lees ook

Ophef over voorgenomen verkoop eeuwenoud zandpad in Melderslo

De gemeente Horst aan de Maas wil een eeuwenoude zandweg in Melderslo verkopen aan een ondernemer di...

Ervaar dementie via een VR-bril

Wanneer je naaste dementie heeft, kun je je vaak niet goed voorstellen hoe hij of zij de wereld bele...

Blijk van Waardering voor Theo van Heijster

Theo van Heijster startte in 1970 op 15 jarige leeftijd als vrijwilliger bij de Afdeling Horst van h...

Motorzegening in Grubbenvorst

Op zondag 13 april vindt in Grubbenvorst de jaarlijkse Motorzegening plaats.

Drie musea in Horst slaan handen ineen: unieke campagne voor werving vrijwilligers

Museum de Kantfabriek, Museum de Locht en de Sint-Lambertuskerk in Horst hebben de krachten gebundel...

Hanna redde vanaf 1943 meer dan honderd kinderen

Voorstelling belicht haar leven en haar belang voor de tijd van nu.