Grubbenvorstenaar Jeroen Achten: ‘Minder gaten in dijken zorgt voor meer veiligheid langs de Maas’

Waterschap Limburg heeft het beleid voor de dijken langs de Maas vernieuwd vanwege toenemende hoogwaters. Veiligheid staat voorop bij het aanleggen en onderhouden van dijken en waterkeringen, waardoor het aantal doorgangen in de dijken niet mag toenemen. Deze openingen moeten bij hoogwater gesloten worden, wat technische en fysieke risico’s met zich meebrengt, aldus het Beleidsplan Waterkeringen.
Niels van Rens | 19 juni 2024 19:22 | Aangepast op 19 juni 2024 19:22
Jeroen Achten uit Grubbenvorst, dagelijks bestuurslid van Waterschap Limburg, benadrukt de uitdaging van het integreren van hogere en sterkere dijken in dichtbebouwde gebieden. "Onze prioriteit is om de veiligheid te waarborgen, nu en in de toekomst", zegt hij. "We moeten zorgvuldig nadenken over het ontwerp van de dijken en hoe we deze kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dit vereist ook samenwerking met andere overheden op het gebied van ruimtelijke ordening," zegt Achten.

Tijdsdruk en beheersbaarheid
De beheersbaarheid van beschermingsmiddelen is cruciaal. Daarom moet het aantal coupures in de dijken verminderd worden. Waar mogelijk worden bestaande doorgangen vervangen, en nieuwe dijken worden zo ontworpen dat coupures zoveel mogelijk vermeden worden. Dit geldt ook voor situaties waarbij momenteel schotbalken worden gebruikt om het uitzicht van aanwonenden te behouden.

Langs de Maas in Limburg zijn er nu 126 coupures die bij hoogwater met schotbalken worden afgesloten, plus 36 locaties met schotbalkwanden. In totaal zijn er meer dan 160 plekken waar tijdens een calamiteit snel gehandeld moet worden om de waterkering te sluiten.

Toekomstige aanpak
"We zullen alleen nog doorgangen in dijken maken als het echt niet anders kan," legt Achten uit. "Door klimaatverandering komt er steeds vaker hoogwater in de Maas, waardoor onze mensen vaker volgens crisisplannen gaten in de dijken moeten sluiten. Dit moet snel gebeuren omdat het water vaak snel stijgt. We hebben niet genoeg menskracht om tijdens een crisis meer doorgangen te sluiten. Bovendien is het risico op fouten groter bij dijken met doorgangen."

Biodiversiteit en multifunctionaliteit
Waterschap Limburg beheert circa 200 kilometer waterkeringen langs de Maas die vóór 2050 aan de wettelijke veiligheidseisen moeten voldoen. Naast bescherming tegen hoogwater dienen de dijken ook als groen lint in het landschap, wat leefgebied biedt aan diverse planten- en diersoorten. Bij aanleg, beheer en onderhoud wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Daarnaast kunnen dijken multifunctioneel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor fiets- of wandelpaden, mits dit de veiligheid niet schaadt.

Het Beleidsplan Waterkeringen ligt tot 1 augustus ter inzage

Meest gelezen

Lees ook

Herfsttocht door de Peel

Op zaterdag 19 oktober organiseert Peelvrouwke Bianca een herfsttocht door de Peel.

Dendron College neemt maatregelen na verontreiniging drinkwater door poepbacterie

Het Dendron College in Horst heeft leerlingen en ouders snel geïnformeerd over de verontreiniging va...

Overtuigende zege Wittenhorst op Orion

Na de nederlaag van vorige week kon het eerste elftal van Wittenhorst wel weer een succesje gebruike...

Literatuurtje: Malou Holshuijsen

Met ‘De kapel in!’ wordt een nieuwe religie in de kapel van ´t Gasthoês gecreërd: een cultureel nich...

Els Kusters danst al 30 jaar met de minder mobiele medemens

Al meer dan drie decennia is Els Kusters actief betrokken bij het rolstoel-, rollator- en zitdansen....

Limburg moet in de toekomst voorzichtig omspringen met elektriciteitsvoorziening voor waterzuivering

Waterschap Limburg heeft tot op heden niet te maken gekregen met een tekort aan elektriciteit. Toch ...