Limburg moet in de toekomst voorzichtig omspringen met elektriciteitsvoorziening voor waterzuivering

Gebiedsontwikkeling Vierwaarden Waterschap Limburg
Waterschap Limburg heeft tot op heden niet te maken gekregen met een tekort aan elektriciteit. Toch worden er nu al maatregelen getroffen voor eventuele problemen in de toekomst.
Redactie | 9 oktober 2024 08:19 | Aangepast op 9 oktober 2024 08:19
"Met strengere regelgeving in het vooruitzicht moeten we nu al alert zijn", zegt Frans van Neer van Waterschap Limburg. "Het kan zeker zijn dat we in de toekomst problemen zullen ervaren."

Limburg ontspringt de dans
"We hebben geluk, want andere waterschappen in Nederland lopen wel al tegen dat probleem aan", zegt van Neer. "Elektriciteit is een ontzettend belangrijk onderdeel van waterzuivering. Het zorgt ervoor dat de machines werken, dat apparaten altijd bewegen en het zorgt voor de meet- en regeltechniek. Wij hebben tot nu toe nog nooit iets moeten aanpassen aan onze installaties door te weinig stroomvoorziening."

In Limburg zijn er 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties, ook wel RWZI's genoemd. Via een proces van een paar stappen wordt rioolwater omgezet in schoon water. "Dat proces duurt zo'n 36 uur. Als wij dat water dan schoon verklaren, gaat het water in een beek en zo komt het weer in zijn cyclus terecht."

Voorbereiden op toekomst
Ondanks dat er nu nog geen problemen zijn in de stroomvoorziening, stelt Waterschap Limburg wel al enkele doelstellingen. "We willen ons op die manier voorbereiden op de toekomst", zegt Frans van Neer. "We moeten nu al opletten dat we zelf genoeg stroom maken en voldoende stroom vastleggen in contracten met de netbeheerder. Het is ontzettend belangrijk om daar op tijd voor te zijn."

Daarnaast investeert Waterschap Limburg ook al in velden met zonnepanelen op hun installaties. Die zorgen voor een groot deel van de stroomvoorziening in Limburg. "Als de zon schijnt, kunnen die zelfs meer stroom opwekken dan nodig is. Wat overblijft geven we dan aan het net, we slaan de overige stroom niet op met van die dure accu's."

Strengere regelgeving
De Kaderrichtlijn Water (KRW), de Europese richtlijn om duurzaam met water om te gaan, maakt de toekomst erg onzeker op het vlak van stroomvoorziening. "We moeten aan steeds strengere normen en regels gaan voldoen. Zo moeten we bijvoorbeeld meer medicijnresten verwijderen uit het afvalwater en duurzamer gaan werken de komende jaren. Dat zorgt voor nog meer inspanningen om het afvalwater schoon te krijgen en daar is ook uiteraard meer elektriciteit voor nodig."

"Met die richtlijnen in het achterhoofd gaan wij alvast actief aan de slag om de problemen in de toekomst zo miniem mogelijk te houden", aldus Frans van Neer.

Lees ook

Dendron College neemt maatregelen na verontreiniging drinkwater door poepbacterie

Het Dendron College in Horst heeft leerlingen en ouders snel geïnformeerd over de verontreiniging va...

Overtuigende zege Wittenhorst op Orion

Na de nederlaag van vorige week kon het eerste elftal van Wittenhorst wel weer een succesje gebruike...

Literatuurtje: Malou Holshuijsen

Met ‘De kapel in!’ wordt een nieuwe religie in de kapel van ´t Gasthoês gecreërd: een cultureel nich...

Els Kusters danst al 30 jaar met de minder mobiele medemens

Al meer dan drie decennia is Els Kusters actief betrokken bij het rolstoel-, rollator- en zitdansen....

Munckhof wint aanbesteding van publieke omroep organisaties

Munckhof Business Travel gaat vanaf deze maand ondersteuning bieden aan verschillende publieke omroe...

Geflatteerde nederlaag Wittenhorst bij Groene Ster

In een vooral voor rust degelijk en goed opererend Wittenhorst heeft op bezoek bij het uit de derde ...