Grootschalige controle door ACT! Interventieteam in buitengebied van Horst aan de Maas

Het ACT! Interventieteam heeft op dinsdag een uitgebreide controle uitgevoerd in het landelijke gebied van de gemeenten Venlo, Peel en Maas en Horst aan de Maas. Deze actie is een samenwerking van de politie en de drie gemeentes en was gericht op het bewustmaken van de gevaren van georganiseerde criminaliteit op het platteland.
Bregje Deckers | 26 juni 2024 08:23 | Aangepast op 26 juni 2024 08:23
De overheid wil met de controles een duidelijk signaal afgeven dat misstanden niet ongezien blijven en roept inwoners op om verdachte situaties te melden bij de politie via 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via meldmisdaadanoniem.nl of 0800 7000.

Gevaren
Misstanden en criminaliteit op het platteland vormen een groeiend probleem in Nederland. Noord-Limburg, met zijn uitgestrekte landelijke gebieden, biedt criminelen de mogelijkheid om zich relatief gemakkelijk te verbergen en hun illegale activiteiten voort te zetten.

Grenzen
Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas: “Criminelen trekken zich niets van grenzen aan. Vandaar dat we met drie gemeenten gezamenlijk deze bestuurlijke controle uitvoeren. We willen bewoners en ondernemers in ons buitengebied vooral bewust maken van de gevaren.” Wilma Delissen, burgemeester van Peel en Maas, vult aan: “Er zijn genoeg voorbeelden waarbij ondernemers zijn benaderd voor het verhuren van een loods of schuur. Er is geen weg meer terug als je eenmaal in zee gaat met criminelen. Uiteindelijk blijft de verhuurder met de ellende zitten.”

Toezichthouders
Het ACT team bestaat uit toezichthouders van de gemeenten. Op verzoek van de burgemeester voert het team controles uit. Ze proberen hiermee misstanden te voorkomen en criminelen dwars te zitten. Deze keer ging het ACT team op pad in drie gemeentes tegelijk. De controle vond plaats onder het motto ‘Meld wat je ziet, voor een veilig buitengebied’. Bewoners en ondernemers kregen uitleg over onderwerpen als dealen, drugsdumpingen, drugslabs, arbeidsuitbuiting en heling. Ook werden tips gegeven waar je verdachte situaties kunt melden.

Het ACT! Interventieteam bezocht tijdens de controle ongeveer 50 adressen in de drie betrokken gemeenten. Medewerkers spraken met eigenaren en gebruikers van gebouwen en gronden en controleerden welke activiteiten daar plaatsvonden. In de gemeente Horst aan de Maas ontdekte het team een bewoning zonder vergunning en zonder ingeschreven bewoners bij de gemeente. Daarnaast werden op andere locaties mogelijke milieuregelovertredingen geconstateerd, die verder onderzocht zullen worden.

Lees ook

Koninklijke Harmonie van Horst geeft Zomeravondconcert

Op donderdagavond 4 juli om 19:00 uur verzorgen het jeugdorkest en de slagwerkgroep van de Koninklij...

Kindervoorstellingen bij de Locht

In het gezellige amfitheater ‘in d’n Toffe Tent’ van Openluchtmuseum de Locht zijn tijdens de zomerv...

Fietsen met Peelverhalen

De stichtingen Peelmuseum America en CEZP (Cultureel Erfgoed Zwarte Plak) organiseren dit jaar op za...

Zomer is begonnen

Donderdag 20 juni om 22:50 uur is de astronomische zomer begonnen. Er waren veel pompen nodig om kel...

Bijzondere post in de Norbertuswijk

In een tijd dat er nogal eens over ‘ghosting’ wordt gesproken lijkt in Horst het tegenovergestelde a...

Muziek in De Rozenhof

Op zondag 30 juni kunt u midden in de rozentuin, waar de rozen prachtig in bloei staan, genieten van...