Conceptkoers 2040: Horst aan de Maas kiest voor gezonde toekomst in 2040

De gemeente Horst aan de Maas heeft een ambitieuze conceptkoers gepresenteerd voor de gemeente in 2040. Doel is een gezonde woongemeente, in een aantrekkelijk landschap met een duurzame en waardevolle economie.
Eric Reijnders | 24 juni 2024 16:33 | Aangepast op 24 juni 2024 16:33
De economie en het landschap zijn belangrijk, maar ondersteunend aan het doel van een gezonde woongemeente. Natuur, extensieve landbouw en recreatie gaan hierbij hand in hand.

Keuzes maken
Wethouder Thijs Kuipers benadrukt dat er keuzes gemaakt moeten worden gezien de beperkte ruimte. “In 2040 staan we bekend als gezonde woongemeente, in een aantrekkelijk landschap met een duurzame en waardevolle economie. Dit betekent dat we ook moeten kiezen om zaken die niet bijdragen aan dit doel niet meer te doen. Met deze koers geven we dan ook gehoor aan de wens van het grootste deel van onze inwoners.”

Themavergadering
De conceptkoers wordt op 26 juni voorgelegd aan de gemeenteraad. Na eventuele aanscherpingen volgt in de nazomer een uitgebreide participatieronde met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zo wil de gemeente stap voor stap toe naar een definitieve omgevingsvisie in de zomer van 2025, 'als kompas voor een veelbelovende toekomst als levendige plattelandsgemeente tussen Maas en Peel.'

De themavergadering van de raad op 26 juni is vanaf 20:00 uur live te bekijken op de website van de gemeente of bij te wonen in het gemeentehuis. De bijeenkomst begint om 20:00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

Vervolg procedure
In het laatste kwartaal van 2024 zal de gemeenteraad opnieuw een bijeenkomst houden. De input hieruit wordt verwerkt voordat begin 2025 de besluitvorming plaatsvindt voor de ontwerp omgevingsvisie.

Die zal daarna 6 weken ter inzage worden gelegd. Tijdens deze periode heeft iedereen de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Eventuele ingediende zienswijzen worden beoordeeld, waarna in de zomer van 2025 de definitieve omgevingsvisie aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Lees ook

Veerstoepen kampen met grotere schade dan gedacht

De schade aan zeven veerstoepen in Noord-Limburg is zo groot dat veerponten steeds moeilijker kunnen...

Dit gaat vanaf vandaag ook in Horst aan de Maas veranderen

Doppen moeten vanaf vandaag vastzitten aan plastic flessen en het wordt verboden om stokstaartjes te...

Koninklijke Harmonie van Horst geeft Zomeravondconcert

Op donderdagavond 4 juli om 19:00 uur verzorgen het jeugdorkest en de slagwerkgroep van de Koninklij...

Kindervoorstellingen bij de Locht

In het gezellige amfitheater ‘in d’n Toffe Tent’ van Openluchtmuseum de Locht zijn tijdens de zomerv...

Fietsen met Peelverhalen

De stichtingen Peelmuseum America en CEZP (Cultureel Erfgoed Zwarte Plak) organiseren dit jaar op za...

Zomer is begonnen

Donderdag 20 juni om 22:50 uur is de astronomische zomer begonnen. Er waren veel pompen nodig om kel...