De geitenkermis, een begrip in Broekhuizenvorst, vormde de inspiratie voor dit theaterstuk.
Verhaal
Hoewel de traditie oorspronkelijk draait om festiviteiten en gezelligheid, werd in De Laatste Geit een dramatisch verhaal neergezet. In het stuk is er in het dorp tijdens de barre crisisjaren slechts één geit over. Dit leidt tot spanningen tussen de inwoners en de autoriteiten, die ook aanspraak maken op de geit. Terwijl het conflict escaleert, wordt een jonge dappere inwoner op bedevaart gestuurd om hulp te zoeken. Uiteindelijk komt er, zoals het hoort in dergelijke verhalen, een verzoening en een oplossing.
Van idee tot uitvoeringHet idee voor De Laatste Geit ontstond zes à zeven jaar geleden. “De geitenkermis is een prachtige traditie die al eeuwen meegaat. Het leek ons leuk om dit te gebruiken als basis voor een theaterstuk,” vertelt organisator Frans Geurts. Daarbij speelde ook mee dat er in het dorp weinig theateractiviteiten zijn en dit project bracht een nieuwe dynamiek naar de gemeenschap.
SamenwerkingMeer dan honderd dorpsbewoners werkten mee aan het theaterspektakel. Veertig amateuracteurs, zonder eerdere podiumervaring, stonden op de planken, terwijl achter de schermen zestig vrijwilligers zich bezighielden met het decor, kostuums en techniek.
Hoofdrollen
In De Laatste Geit speelt An (gespeeld door Ciel Verheijen), een dappere jongedame, een centrale rol. Zij zet alles op alles om de geitenkermis te redden en het dorp te verenigen, ondanks de honger en het machtsmisbruik van de elite. Sjaak (gespeeld door Geert Joosten), de man die de laatste geit bezit, vormt een belangrijk element in het verhaal. “Het draait allemaal om hem,” vertelt de acteur die Sjaak speelt. “We hebben maandenlang gerepeteerd en nu kunnen we eindelijk het resultaat aan het publiek laten zien.”