Vlaaienbakker uit Horst start eigen museum
Banketbakker Ard Gerards uit Horst wil de kunst van het vlaaienbakken levend houden met een eigen vlaaimuseum.
Hij ziet dat het de laatste jaren allemaal snel moet gaan en dat gaat ten koste van de ambachtelijk gebakken Limburgse vlaai.
Workshops
Bakkersvlaai komt volgens hem steeds meer in de verdrukking door supermarktvlaai, ook omdat steeds meer ambachtelijke bakkerijen hun deuren sluiten.
"Als je vlaai koopt moet hij eigenlijk nog warm zijn. Een gekoelde vlaai is sowieso niet goed."
Al jaren bakt Gerards vlaaien. Met workshops wil hij het vak ook doorgeven aan jongere generaties.
Pizzabezorger
Met trots laat hij de box zien waar in vroeger jaren de vlaaien werden bezorgd.
"Als de pizzabezorger zeggen dat ze hip zijn, waren dat onze vlaaienbezorgers honderd jaar geleden al. Zie je hoe groot de doos is? De vlaaien waren vroeger veel groter, omdat de gezinnen ook veel groter waren."
Vlaaienpost
De ideeën van Gerards gaan verder dan alleen een museum.
Zo heeft hij vlaaienpost bedacht om net als vroeger een vlaai te bezorgen, en heeft hij doe-het-zelf-pakketjes om vlaaien zelf te maken.
Laat je reactie achter