'Natuurherstel De Peel wist geschiedenis turfstekers uit'
Inwoners van Griendtsveen en Helenaveen maken zich zorgen over de grootschalige bomenkap en het dempen van kanaaltjes in hun omgeving.
Actievoerders vrezen dat er weinig meer zal overblijven van het kenmerkende landschap dat is overgebleven na de turfwinning. Vrijdag stuurden actievoerders een petitie tegen de bomenkap met 1375 handtekeningen naar minister Henk Staghouwer van Landbouw.
Moeras
De Peel verandert op steeds meer plekken opnieuw in een moerasgebied. Daarvoor moeten bomen wijken en worden veel kanaaltjes gedempt. Ervoor in de plaats komen dijken rondom grote percelen waar hoogveen moet herstellen.
Op die manier wil Staatsbosbeheer de natuurlijke situatie van eeuwen geleden weer herstellen.
Industrieel erfgoed
Maar niet iedereen is blij met die verandering. Inwoners betreuren het dat het landschap van de voormalige turfstekers wordt uitgewist. Generatieslang groeven ze turf af en vormden ze op die manier het landschap.
Annie van Galen-Derks van actiegroep Help De Peel Verzuipt: "De turfstekers hebben een systeem aangelegd van waterlopen, waarover de turf werd afgevoerd. Eigenlijk een soort industrieel erfgoed dat onzichtbaar wordt als deze werkzaamheden doorgaan".
Verdroogd
Intussen is Staatsbosbeheer er van overtuigd dat de kap van bomen en de aanleg van moerassen juist in het belang van de natuur is.
Boswachter Lieke Verhoeven: "We zijn bezig met beheer en behoud van het hoogveen dat duizenden jaren oud is. Enkele eeuwen geleden zijn mensen het land gaan ontginnen. Dat gebeurde door het gebied te ontwateren, daardoor is de Peel ernstig verdroogd en is het hoogveensysteem uit balans is geraakt. Bij het herstel hoort vernatting en bomenkap".
Beschermd
Een klein deel van de waterwegen in directe nabijheid van de dorpen is beschermd. De rest moet wijken voor het natuurherstel. Maar Staatsbosbeheer zegt dat er gezocht wordt naar een balans tussen cultuur- en natuurbehoud.
Actievoerende inwoners zijn er niet gerust op. Ze vrezen naast het verlies van het cultureel erfgoed ook voor meer muggenoverlast door de terugkeer van moerassen.
Laat je reactie achter