Muggenplaag op komst: dit kun je doen

Door de warme winter en het extreem natte voorjaar wordt er een muggenplaag voorspeld. Wat kun je doen om te voorkomen dat de muggen jouw slaapkamer bereiken en zoemend jouw nachtrust verstoren?
Bregje Deckers | 19 juni 2024 14:06 | Aangepast op 19 juni 2024 14:06
Paul Beuk, insectendeskundige bij het Natuurhistorisch Museum in Maastricht, legt uit: "Een gedeelte van de muggen overwintert. Hoe meer vocht er is, hoe meer eieren de muggen af kunnen zetten."

Actief
De meeste muggen worden pas actief tijdens de schemering. Zorg ervoor dat alle ramen dicht zijn voordat het gaat schemeren of dat de ramen voorzien zijn van horren. Muggen richten zich namelijk op CO2 om mensen te vinden. "Als wij een raam openzetten en zelf in die kamer zijn, stijgt de concentratie CO2. Dat gaat vervolgens als een pluimpje door het openstaande raam naar buiten. Zo weten de muggen waar ze moeten zijn."

Water
Let ook op bakjes of bloembakken in je tuin waar water in zit. "Muggenlarven leven van organisch materiaal. Dat betekent dat er algjes in moeten groeien en er blaadjes in moeten vallen. Een vers bakje water buiten duurt even voordat er iets in kan groeien, maar een grote bak met veel water die al lang buiten staat, biedt veel voedsel en kan het aantal larven snel doen toenemen."

Steken voorkomen
Hoe voorkom je dan dat ze je steken? "Het klinkt dramatisch, maar bijna niets helpt echt. Er zijn wel citronella-achtige dingen die voor korte duur helpen, maar in de loop van de nacht raken die geuren uitgewerkt. Ook piepapparaten werken niet." Een ventilator lijkt misschien de oplossing, maar volgens Beuk bereik je hiermee niet het gewenste effect. "Er wordt weleens gezegd: zet een ventilator op je slaapkamer, want muggen houden niet van wind. Dat is gedeeltelijk waar. Bij harde wind zullen ze minder snel op je landen om te steken. Maar met een ventilator verspreid je eigenlijk de geurpluim in je kamer, waardoor een mug je moeilijker kan vinden."

Volgens Beuk is er maar één maatregel die echt werkt: "Gewoon zorgen dat ze buiten blijven."

Lees ook

Vanavond in Zomer in het Zuiden

In een nieuwe aflevering van "Zomer in het Zuiden" zijn vrijdag Miek van Rens, Sabrina Stultiens en ...

Gevaarlijke onkruiden overwoekeren Limburg

Limburg raakt overwoekerd door schadelijke onkruiden als Jakobskruiskruid, de Japanse duizendknoop e...

Ernstig tekort aan stallingsplaatsen voor campers en caravans: 'Mensen komen uit hele land'

De zomervakantie is voor veel mensen nog maar net onderweg. Campers en caravans worden volop gebruik...

Gé Titulaer organiseert tuinconcert in eigen tuin

Gé Titulaer organiseert een tuinconcert. Dit evenement vindt aanstaande zondag, 21 juli, plaats in L...

Pilot Ondernemingsplan voor agrariërs uit de Peel

Agrarische ondernemers uit de Peel kunnen nu deelnemen aan de pilot Ondernemingsplan.

Mees Röttgering terug in Wanssum na 'droomweek' op Wimbledon

Hij is terug in Wanssum na wat hij zelf 'een droomweek' noemt: Mees Röttgering. Hij bereikte de fina...