advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: ooit sterke SP niet meer op lijst Horst aan de Maas

Ook de inwoners van Horst aan de Maas mogen vanaf vandaag tot en met woensdag naar de stembus. Hierdoor kunnen kiezers invloed uitoefenen op de keuzes die er in gemeenten worden gemaakt. Maar op wie moet je stemmen? In dit bericht vind je alles over de politiek in jouw gemeente.

Meest opvallend in Horst aan de Maas is dat de SP niet meer meedoet. Die partij was van oudsher sterk vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Ze heeft er sinds 1990 zitting in.

In 2014 bezette de SP nog 7 van de 27 en was daarmee de op één na grootste partij. In 2018 zakte de partij naar 4 zetels met bijna 14 procent van de stemmen.

Kandidatentekort
De reden dat de SP dit keer is afgehaakt is dat de partij niet genoeg kandidaten heeft gevonden die ook daadwerkelijk raadslid willen worden. Eén voormalig SP-raadslid, Thijs Lenssen, doet met de nieuwe partij Perspectief wel mee. Lenssen stapte in mei 2019 uit de SP naar aanleiding van de provinciale discussie en richtingenstrijd rond het vertrek van SP-gedeputeerde Daan Prevoo en vijf statenleden. Ook was Lenssen het niet eens met de manier waarop de SP zich bij de Europese verkiezingen en bij die voor provinciale staten had geprofileerd.

Perspectief
Lenssen was vanaf 2014 raadslid voor de SP. Hij stapte na zijn vertrek over naar de fractie van D66/GroenLinks. Maar daar hield hij het ruim twee jaar later in oktober 2021 ook voor gezien. Hij was niet tevreden met wat de partij binnen de coalitie wist klaar te spelen. Ook vond hij dat er te weinig naar de burgers werd geluisterd. Lenssen ging als eenmansfractie verder onder de naam Perspectief. Onder die naam doet hij nu ook voor de eerste keer mee aan de verkiezingen. Op zijn lijst staan 18 kandidaten onder wie drie burgercommissieleden.

BVNL
Een twee nieuwe partij is Belang van Nederland (BVNL). Die partij Imke Emons als lijsttrekker. Zij stapte in mei 2021 uit de VVD uit onvrede over het landelijke coronabeleid van de regering en de interne gang van zaken bij de VVD in Horst aan de Maas. Emons kwam in september 2020 in de raad als opvolger van fractievoorzitter Peter Elbers. Emons kreeg landelijke bekendheid door haar applauscampagne voor zorgpersoneel.
Een paar maanden na haar vertrek uit de VVD sloot Emons zich aan bij BVNL. Op de kandidatenlijst van de partij staan in totaal 23 namen.

CDA
De lijst van het CDA wordt aangevoerd door de twee wethouders van de partij. Rudy Tegels is lijsttrekker, Han Geurts staat twee. Daarna volgen nieuwkomer Loes van den Eijnden en vier zittende raadsleden. Tegels was eerder van 2006 tot en met 2015 raadslid en fractievoorzitter, eerst in Sevenum, later in fusiegemeente Horst aan de Maas. Daarna werd hij statenlid. Vanaf januari 2020 volgde hij wethouder Bob Vorstermans op toen die burgemeester van Beesel werd. Vorstermans was in 2018 nog lijsttrekker.

Roel van Leendert is bij het CDA een nieuw gezicht op plek acht. Op plaats negen en 12 vinden we dan weer raadsleden terug. Fractievoorzitter Loes Wijnhoven stopt ermee. Zij staat wel nog 22e en voorlaatste. Ook raadslid Marian Gubbels keert niet meer terug maar heeft wel nog positie 18 op de lijst. De raadsleden Henk Peters en Henk Weijs stoppen er ook mee. Zij staan ook niet meer op de kandidatenlijst. Oud-raadslid Hay Emonts is lijstduwer.

Essentie
Bij Essentie staat er één nieuwe naam in de top-6. Op plek drie staat namelijk Ivonne Peijs. Lijsttrekker is opnieuw fractievoorzitter Bram Hendrix. Hij is al zestien jaar raadslid waarvan 12 jaar fractievoorzitter. De overige vier raadsleden vullen de andere posities in de kop van de lijst. Op plek 7 staat oud-raadslid Frans Kerstjens. Wethouder Eric Beurskens is twaalfde. Hij heeft aangegeven opnieuw in te zijn voor het wethouderschap. Oud-wethouder Paul Driessen is net als 4 jaar geleden lijstduwer.

Combipartij D66/GroenLinks
Fractievoorzitter Maarten Voesten is lijsttrekker van de lijst D66/GroenLinks. Tweede staat raadslid Eveline Baas, voor nieuwkomer Daphne Spreeuwenberg. Zij is momenteel burgercommissielid. Raadslid Jos Gubbels neemt plek vier in, voor nieuwkomer Carmen Aerts. Raadslid Henk Kemperman staat achtste. Hij was van 2009 tot 2014 al eens raadslid en keerde in februari 2020 terug. Hij nam toen de vrijkomende plek in van toenmalig fractievoorzitter Jim Weijs. Die legde noodgedwongen zijn functie neer omdat hij verhuisde naar Venlo. Weijs was in 2018 ook de lijsttrekker van D66/GroenLinks. Wethouder Thijs Kuipers is lijstduwer. Hij is ook nu weer de wethouderskandidaat van de combinatielijst.

PvdA
Wethouder Roy Bouten trekt de lijst van de PvdA. Bouten volgde in augustus 2019 Birgit op de Laak op toen die burgemeester van Nederweert werd. Bouten was toen al dertien jaar raadslid, waarvan de laatste vijf jaar fractievoorzitter. Zijn plaats als fractievoorzitter werd overgenomen door Richard van der Weegen. In de raad vulde Jan Wijnen het vrijgekomen zitje in. Maar Van der Weegen - raadslid sinds 2006 - nam in maart 2021 afscheid omdat hij kwartiermaker en inmiddels griffier is in de nieuwe Brabantse grensgemeente Land van Cuijk. Die is officieel op 1 januari van start gegaan.

Door het vertrek van Van der Weegen schoof Wijnen door naar de functie van fractievoorzitter en kwam Anita Wagenaar in de gemeenteraad. Wijnen en Wagenaar staan 3e en 4e op de kandidatenlijst van de PvdA. Nieuwkomer Salwa Sohbat neemt de 2e plaats in.

VVD
Bij de VVD is fractievoorzitter Yvonne Douven lijsttrekker, voor de burgercommissieleden Jeroen Achten en Luc Cuijpers. De VVD deed in 2018 na bijna 10 jaar voor het eerst weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, met Peter Elbers als lijsttrekker. In 2009 maakte een groot deel van de toenmalige VVD-leden de overstap naar Essentie. Dat had te maken met de fusie van Horst aan de Maas, Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum per 1 januari 2010. Essentie was destijds een partij uit Sevenum.

Coalitie
De coalitie van CDA, Essentie, D66/GroenLinks en PvdA bestuurde de afgelopen vier jaar met een comfortabele meerderheid van 21 van de 27 zetels. Toch haalden niet alle voorstellen van het college de eindstreep. Zo zette de gemeenteraad de verbouwing van het gemeentehuis voor bijna 8 miljoen euro in de ijskast. Die vindt dat eerst aandacht moet worden besteed aan het versterken van het ambtenarenapparaat om de dienstverlening te verbeteren.

Hoofdpijndossiers
Andere (hoofdpijn-)dossiers die zeker ook in de nieuwe bestuursperiode aan de orde komen, zijn de huisvesting van arbeidsmigranten en de toekomst van de intensieve veehouderij in plattelandsgemeente Horst aan de Maas. Zo ligt er een voorstel op tafel dat de gemeente zelf honderden arbeidsmigranten die voor een korte periode komen werken, op een fatsoenlijke manier gaat huisvesten. Ook zouden daar cursussen Nederlandse taal en cultuur worden gegeven.

Ook presenteerde het college een visie op de intensieve veehouderij tot en met 2030. Een aantal partijen waaronder collegepartij D66/GroenLinks vond die nogal vaag en weinig concreet. Wethouder Rudy Tegels (CDA) stelde daar tegenover dat zaken nog concreet moeten worden ingevuld en dat per locatie wensen en mogelijkheden worden geïnvesteerd. Ook dat is dus voor de nieuwe gemeenteraad.

Uitslag 2018 - 27 zetels
CDA - 10
Essentie - 5
D66/GroenLinks - 4
SP - 4
PvdA - 2
VVD - 2

Laat je reactie achter

advertentie BANNER-CENTRAAL-Driessen
Inwoners Sevenum willen samen naar invulling De Wingerd kijken

Inwoners Sevenum willen samen naar invulling De Wingerd kijken

Inwoners Sevenum willen samen naar invulling De Wingerd kijken

Een groepje inwoners uit Sevenum wil met een open visie kijken naar de invulling voor het beheer van cultuurcentrum De Wingerd.

'Veel te lichte straf' voor opgravers Spitfire-wrak in Meerlo

'Veel te lichte straf' voor opgravers Spitfire-wrak in Meerlo

De taakstraf die de drie mannen kregen die illegaal een oorlogsvliegtuig hebben opgegraven in Meerlo, is 'veel te laag.'

Twee veehouders uit Horst aan de Maas laten zich uitkopen

Twee veehouders uit Horst aan de Maas laten zich uitkopen

In Limburg hebben 25 veehouderijen zich laten uitkopen in de strijd tegen stikstof. Ze maken gebruik van de vrijwillige opkoopregeling piekbelasters van het Rijk.

Tweedehands speelgoed populairder in duurdere tijden

Tweedehands speelgoed populairder in duurdere tijden

Of de kinderen het zullen merken is maar de vraag. Maar mogelijk krijgen ze dit jaar van de Sint speelgoed waarmee al door andere kinderen is gespeeld.

Horst aan de Maas vergeet vergunning voor zoektocht naar verloren graf graaf Van Wittenhorst

Horst aan de Maas vergeet vergunning voor zoektocht naar verloren graf graaf Van Wittenhorst

Horst aan de Maas blijft blunderen met historisch erfgoed, dat meldt dagblad De Limburger vandaag. Na fouten bij Kasteel ter Horst blijkt het ook mis te zijn gegaan bij de zoektocht naar het ‘verloren’ graf van de graaf Van Wittenhorst. De gemeente is de bij Rijksmonumenten verplichte vergunning vergeten.

BVNL wil dat agenten onaangekondigd scholen mogen doorzoeken naar wapens en drugs

BVNL wil dat agenten onaangekondigd scholen mogen doorzoeken naar wapens en drugs

De politieke partij BVNL Horst aan de Maas roept het college op harder op te treden tegen jongeren die drugs en wapens in bezit hebben. Zo wil de partij dat zogenaamde schoolcops op scholen mogen controleren op de strafbare bezittingen.

advertentie BANNER-CENTRAAL-Driessen
Tweedehands speelgoed populairder in duurdere tijden

Tweedehands speelgoed populairder in duurdere tijden

Of de kinderen het zullen merken is maar de vraag. Maar mogelijk krijgen ze dit jaar van de Sint speelgoed waarmee al door andere kinderen is gespeeld.

Horst aan de Maas vergeet vergunning voor zoektocht naar verloren graf graaf Van Wittenhorst

Horst aan de Maas vergeet vergunning voor zoektocht naar verloren graf graaf Van Wittenhorst

Horst aan de Maas blijft blunderen met historisch erfgoed, dat meldt dagblad De Limburger vandaag. Na fouten bij Kasteel ter Horst blijkt het ook mis te zijn gegaan bij de zoektocht naar het ‘verloren’ graf van de graaf Van Wittenhorst. De gemeente is de bij Rijksmonumenten verplichte vergunning vergeten.

BVNL wil dat agenten onaangekondigd scholen mogen doorzoeken naar wapens en drugs

BVNL wil dat agenten onaangekondigd scholen mogen doorzoeken naar wapens en drugs

De politieke partij BVNL Horst aan de Maas roept het college op harder op te treden tegen jongeren die drugs en wapens in bezit hebben. Zo wil de partij dat zogenaamde schoolcops op scholen mogen controleren op de strafbare bezittingen.