Facebook Dominique Janssen

Dominique Janssen opent met assist doelpuntenregen: Oranje groepswinnaar op WK

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. In het Nieuw-Zeelandse Dunedin werd het 7-0 tegen Vietnam.

Lieke Martens speelde 90 minuten mee en scoorde de 1-0, Dominique Janssen speelde ook de hele wedstrijd en gaf twee assists. Lynn Wilms kwam niet in actie.

Limburgs doelpunt
Oranje had voorafgaand aan de wedstrijd aan een gelijkspel voldoende om de achtste finales te bereiken, maar er werd meer gekeken naar groepswinst. Daarvoor moest Nederland vooral veel doelpunten scoren. En dat deden de Oranjeleeuwinnen. De eerste kans was direct raak. Na acht minuten werd het 0-1 door een 'Limburgs doelpunt'. Dominique Janssen, die haar 100ste interland speelde, gaf de bal op Lieke Martens en zij zorgde met een lobje voor de vroege openingstreffer. Drie minuten later werd de voorsprong al verdubbeld. Katja Snoeijs stond helemaal vrij in het strafschopgebied en bleef rustig: 2-0.

Energiek
Nederland was energiek en toonde de wil om veel doelpunten te maken. De ploeg van bondscoach Andries Jonker lijkt steeds meer in het toernooi te groeien. Door de vroege doelpunten was het verzet van Vietnam gebroken en kon Oranje vrij voetballen. Dat vrije voetballen deed Oranje ook in de achttiende minuut. Esmee Brugts was het eindstation en zorgde met een prachtig schot voor de 3-0. Een paar minuten later was het opnieuw raak. Opnieuw gaf Janssen de assist en ditmaal was het Jill Roord die 4-0 maakte.

Doelpuntenmakers
Vooraf waren er zorgen wie de doelpunten zouden moeten maken voor de Oranjeleeuwinnen, maar die zorg bleek in de wedstrijd onterecht. Ruststand 5-0 kwam op naam van Daniëlle van de Donk.

Eentonig
Na rust was het spelbeeld opnieuw eentonig en was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Vietnam. Nederland had de bal en zocht naar meer doelpunten. Brugts zorgde voor de 6-0 na opnieuw een schitterend schot. De bal ging even later voor de zevende keer over de lijn, maar het tweede doelpunt van Martens ging niet door vanwege buitenspel. In de slotfase werd het alsnog 7-0. Roord kopte haar tweede doelpunt van de wedstrijd binnen.

Door de grote overwinning van Oranje en het gelijkspel van de Verenigde Staten tegen Portugal wordt Nederland groepswinnaar van poule E.

Zondagochtend
De Oranjeleeuwinnen spelen komende zondag om 4:00 uur Nederlandse tijd in Sydney hun achtste finale. Zweden, Italië, Zuid-Afrika of Argentinië wordt de tegenstander. De ontknoping van die poule is woensdag. Door de groepswinst ontloopt Nederland waarschijnlijk Zweden, het topland van die groep.