Bewoners Sevenum naar rechter vanwege lelieteelt

Een groep van 35 bewoners uit Sevenum is naar de rechter gestapt vanwege geplande lelieteelt midden in hun woonwijk, slechts enkele tientallen meters van hun woningen. Diverse gesprekken met de teler uit Maasbree hielpen niet voldoende en daarom proberen zij via een kort geding de teelt tegen te houden.
Niels van Rens | 9 april 2024 13:57 | Aangepast op 9 april 2024 13:57
De bollenteelt wordt in verband gebracht met ziektes als Parkinson.

Geschrokken
De bollenteelt, eerder beperkt tot de bollenstreek, verspreid zich steeds verder over Nederland, tot schrik van bewoners die zich geconfronteerd zien met lelies voor hun huis. Lelies worden voornamelijk geproduceerd voor het buitenland en zijn zeer lucratief, maar het gifgebruik is erg hoog. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt in verband gebracht met neurodegeneratieve aandoeningen als Parkinson, de ziekte van Alzheimer en ALS.

Jonge kinderen
Bewoner Laura namens de groep: “We hadden echt gehoopt om er met de teler uit te komen. We staan liever naast de boer voor betere regelgeving dan tegenover de boer, maar we maken ons teveel zorgen, vooral over alle jonge kinderen in de wijk. We vinden het belangrijk dat we onze kinderen met een gerust hart kunnen laten buiten spelen.”

Bufferzone vergroten
De bewoners hebben in eerste instantie geprobeerd om in goed overleg met de teler tot een oplossing te komen. De teler heeft aangeboden om de bufferzone te vergroten van 10 naar 50 meter en het aantal middelen terug te brengen van 34 naar 19 middelen. De bewoners vinden dat hiermee hun gezondheid nog steeds risico loopt.

Gevolgen niet bekend
De negentien middelen die de teler nog wil spuiten zijn ook niet veilig volgens de buurtbewoners. “Door de tekortkomingen in de toelatingsprocedure is het niet duidelijk welke bestrijdingsmiddelen mogelijk neurodegeneratieve gevolgen hebben”, zegt Laura. “Het gebruik daarvan, zeker in deze hoeveelheden, zou dus niet moeten worden toegestaan. Verder zijn drie producten die de teler wil gaan gebruiken kankerverwekkend, vier producten hebben een hormoon-verstorende werking en negen producten hebben een negatief effect op de ontwikkeling en reproductie. Ook zit er in sommige middelen PFAS dat slecht afbreekt en jarenlang in de natuur blijft.”

Rechtzaak
De groep is dus naar de rechtbank in Roermond gestapt. De bewoners worden hierbij ondersteund door AARDige Buren. AARDigeBuren is een collectief van 12 maatschappelijke duurzaamheid/gezondheid en natuurorganisaties die gezamenlijk ondersteuning bieden aan bewonersgroepen die opstaan voor een gezondere omgeving voor zichzelf en hun buren. De bekendste AARDige Buren groepen is de groep in Boterveen, Drenthe die een eerste rechtszaak won tegen een lelieteler. Maar inmiddels zijn er steeds meer groepen opgestaan.


De datum voor de zitting bij de rechtbank Roermond is 18 april om 09.30 uur.

Lees ook

Boomteelt Centrum Horst aan de Maas nodigt uit voor Treewalk op zondag 11 mei.

Op zondag 11 mei organiseert Boomteelt Centrum Horst aan de Maas de allereerste Treewalk, een laagdr...

TWC Oranje viert 50-jarig jubileum met sportief fietsevent

Dit jaar markeert een mijlpaal voor TWC Oranje uit Horst want de vereniging bestaat 50 jaar. Al een ...

Balletschool Horst danst 'Annie'

'It’s a hard knock life', 'The sun will come out tomorrow', 'Little Girls': enkele klassiekers uit d...

Weekmarkt Horst op andere locatie door kermis

De voorjaarskermis van Horst begint morgen en dat betekent dat het centrum van Horst is volgebouwd m...

Nationale Molendag, ook in Lottum

Op zaterdag 10 en zondag 11 mei is het weer Nationale Molendag, het grootste Molenfeest van Nederlan...

Openstelling kasteel Huys ter Horst

Op zondag 4 mei is het kasteel weer bewoond en te bezichtigen voor publiek.