Dit onderzoek, uitgevoerd door de GGD’en en het RIVM, brengt ook andere trends in kaart, zoals eenzaamheid, gezondheidsbeleving en leefstijl.
Eenzaam
Mentale problemen onder jongvolwassenen gaan vaak hand in hand met eenzaamheid. In Horst aan de Maas voelt 60 procent van de jongeren zich eenzaam, waarvan 25 procent aangeeft zich zeer eenzaam te voelen. Dit percentage is hoger dan het gemiddelde in Nederland. Ondanks deze uitdagingen geeft 83 procent van de jongvolwassenen aan dat zij goed voor zichzelf kunnen opkomen.
Stress Langdurige stress is een belangrijke oorzaak van psychische klachten onder jongeren. Bijna de helft (44 procent) van de jongeren in Horst aan de Maas ervaart regelmatig stress. De druk van studie, werk en persoonlijke verwachtingen weegt zwaar op deze groep. Stress is een groeiend probleem dat niet alleen de mentale, maar ook de fysieke gezondheid negatief beïnvloedt.
LeefstijlNiet alleen de mentale gezondheid, maar ook de algemene gezondheid van jongeren in Horst aan de Maas staat onder druk. Slechts 63 procent ervaart hun eigen gezondheid als (zeer) goed. Bovendien zijn roken en vapen hardnekkige gewoonten onder jongeren. Maar liefst 33 procent rookt en/of gebruikt e-sigaretten, een percentage dat hoger ligt dan in andere delen van Nederland. Daarnaast drinkt 80 procent van de jongeren alcohol, waarvan 50 procent in overmatige mate. Drugsgebruik is eveneens zorgwekkend: een kwart van de jongvolwassenen heeft in het afgelopen jaar drugs gebruikt.
Social media en gamenDe digitale leefomgeving heeft een steeds grotere impact op het dagelijks leven van jongeren. In Horst aan de Maas besteedt 70 procent van de jongvolwassenen meer dan drie uur per dag aan sociale media. Daarnaast gamet 40 procent van de jongeren dagelijks, en 10 procent van hen geeft aan dat gamen een negatieve invloed heeft op hun dagelijkse leven. Deze cijfers benadrukken hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan een gezonde digitale balans.
Vroege Interventies en SamenwerkingDe gezondheidsmonitor benadrukt het belang van vroegtijdige interventies om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. De GGD Limburg-Noord werkt samen met partners zoals scholen en gemeenten om signalen van mentale klachten eerder te herkennen en aan te pakken. Programma’s zoals Less Depress leren professionals signalen van depressie bespreekbaar te maken. “De cijfers tonen aan dat mentale gezondheid structurele aandacht nodig heeft,” aldus Emy Jansen van Gezondheidsbevordering en Preventie bij GGD Limburg-Noord.