Provinciale verschillen
Hoewel de huurprijzen in Limburg zijn gestegen, ligt de toename iets onder het landelijke gemiddelde van 5,4 procent. Landelijk gezien is deze stijging de hoogste in meer dan 30 jaar. Alleen in de provincies Groningen, Zeeland en Friesland was de stijging minder sterk dan in Limburg. Drenthe voerde de lijst aan met een gemiddelde huurprijsstijging van 5,8 procent.
Invloed van bewonerswisselingenBij een wisseling van huurders mag de huurprijs meer stijgen dan de maximaal toegestane reguliere verhoging. Hierdoor stijgen de huren minder sterk wanneer bewonerswisselingen niet worden meegerekend. In Limburg steeg de huurprijs voor zittende huurders dit jaar met 4,8 procent, iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,7 procent. Het effect van bewonerswisselingen op de huurprijsstijging in Limburg was daarmee 0,4 procent.
Sociale huurwoningenEr zijn drie categorieën huurwoningen: sociale huurwoningen bij woningcorporaties, sociale huurwoningen bij andere verhuurders, en vrijesectorwoningen. In de laatste categorie stegen de huurprijzen landelijk het minst, met 5,0 procent. De huren van sociale huurwoningen bij corporaties stegen gemiddeld met 5,6 procent, en bij overige verhuurders iets meer, namelijk 5,7 procent. De maximaal toegestane huurverhoging hangt af van het type verhuur en het inkomen van de huurder. De Wet betaalbare huur is bedoeld om te voorkomen dat de huurprijzen te sterk stijgen.