Deze gegevens zijn afkomstig van een analyse die het woningmarktonderzoeksbureau Calcasa onlangs heeft gepubliceerd in het AD.
Hoewel de overwaarde in Horst aan de Maas in absolute cijfers en als percentage van de verkoopprijs lager is dan het landelijke gemiddelde, is de stijging in de afgelopen twee jaar wel sneller verlopen dan gemiddeld in Nederland.
Berekening van de overwaardeCalcasa baseert zijn cijfers op gegevens van 6800 woningen in de regio die sinds 1993 minstens één keer zijn verkocht. Voor elke woning wordt de meest recente verkoopprijs vergeleken met de huidige geschatte marktwaarde. Het verschil daartussen vormt de overwaarde. In werkelijkheid kan de gemiddelde overwaarde echter hoger liggen. Dit komt doordat het onderzoek geen rekening houdt met huiseigenaren die hun woning deels met eigen vermogen hebben gefinancierd of extra hypotheekaflossingen hebben gedaan.
Regionale verschillenDe opbouw van overwaarde hangt sterk samen met hoe lang geleden een woning voor het laatst van eigenaar wisselde. Hoe langer die periode, hoe meer tijd er is geweest voor een stijging in de woningwaarde. In Noord-Nederland bijvoorbeeld zijn de relatieve waardestijgingen vaak hoger, mede door de lagere huizenprijzen en langere doorverkoopperiodes in dat gebied.
Lusten en lastenVoor huiseigenaren is een flinke overwaarde doorgaans gunstig, bijvoorbeeld bij een verkoop of als onderpand voor een nieuwe hypotheek. Voor starters op de woningmarkt is dit echter een groeiend obstakel. “Wat ooit een starterswoning was, is nu onbetaalbaar geworden voor een starter,” aldus woningmarktexpert Lennart Rhee van Calcasa.
Betaalbaarheidgrens
De betaalbaarheid van woningen staat onder druk, blijkt ook uit recente cijfers van het Kadaster. In Horst aan de Maas lag de gemiddelde verkoopprijs afgelopen zomer op ongeveer €416.000. Slechts 48 procent van de verkochte woningen viel onder de betaalbaarheidsgrens van €390.000, wat ongeveer het maximale bedrag is dat een stel met een modaal inkomen kan lenen.