'Haar naam is Hanna' is de titel van de voorstelling, die zondagmiddag 18 mei in het Gasthoês op de planken komt.
Het verhaal van verzetsvrouw Hanna van de Voort uit Tienray is het meer dan waard om verteld te worden. Samen met student Nico Dohmen redde zij in de Tweede Wereldoorlog in een jaar tijd meer dan 100 kinderen van deportatie door de nazi’s.
Een prestatie die het verdient om opnieuw, 80 jaar na dato, in de schijnwerpers te zetten. Egbert Derix, Marion Vervoort en Geert van den Munckhof gaan dat doen in de voorstelling 'Haar naam is Hanna'.
Toen en nu
Het drietal verdiepte zich in de tijd van toen door nabestaanden en tijdgenoten van Hanna van de Voort en Nico Dohmen te spreken.
Een van de vragen was of er in de huidige tijd misschien ook nog Hanna’s bestonden.
Hun herinneringen aan toen en hun bespiegelingen over de tijd van nu leverden hele interessante informatie op. Het was een bevestiging van de bewuste keuze om de voorstelling 'Haar naam is Hanna' te noemen en niet 'Haar naam was Hanna'. Naast de voorstelling worden de verhalen over Hanna en Nico bewaard in een podcast serie.
Groeiend besef
Het beginidee stamt van Egbert. Na overleg besloten ze om het leven van Hanna te vertalen naar muziek, zang, verhalen en gedichten.
Gedurende de voorbereiding groeide de behoefte om méér elementen toe te voegen aan de voorstelling. En dat is gelukt. Nog drie mensen doen mee:
Theo van de Voort vertelt hoe hij het verhaal over zijn tante nog altijd levend houdt. Lotte Spreeuwenberg, filosofe, neemt het publiek mee in een gedachtexperiment over het begrip 'verzet'. En Anouk van den Berg, theatermaker en actrice, verplaatst zich in de persoon van Hanna, alsook in een 'Hanna van nu'.
Voorstelling
Zondagmiddag 18 mei in het Gasthoês om 15:00 uur.
Reserveren via de
website van het Gasthoes.