Buitengebied Horst aan de Maas versterkt door voltooiing Programma Maasgaard

Na tien jaar intensieve samenwerking werd tijdens een slotbijeenkomst op 10 december het Programma Maasgaard officieel afgerond. Dit programma, waarin Provincie Limburg, Waterschap Limburg en de gemeenten Horst aan de Maas en Venray de krachten bundelden, heeft een transformatie van het buitengebied in Horst aan de Maas gerealiseerd.
Bregje Deckers | 11 december 2024 12:10 | Aangepast op 11 december 2024 12:10
Met een reeks projecten is het landschap verrijkt en zijn natuur, landbouw en recreatie beter met elkaar verbonden.

Verbeteringen in natuur, landbouw en recreatie
Het Programma Maasgaard richtte zich op drie deelgebieden: de Peel, de Beekdalen en het Maasdal. In elk van deze gebieden zijn ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Zo is natuurherstel een speerpunt geweest, met bijzondere resultaten in onder meer de Heidsche Peel, de Heere Peel en de Castenrayse Vennen. Bij de Castenrayse Vennen zijn agrariërs betrokken bij natuurbeheer, wat niet alleen de biodiversiteit verbeterde, maar ook nieuwe kansen creëerde voor de landbouwsector.

Belangrijk
Wethouder Erik Beurskens van Horst aan de Maas benadrukt de waarde van het programma: "Het was een prachtig project waarin we toerisme, de agrarische sector en natuurbeheer aan elkaar hebben verbonden. We hebben nieuwe verbindingen aangelegd die de leefomgeving voor planten en dieren hebben verbeterd, en daarnaast wandel- en fietspaden toegevoegd."

Uitdagingen en aanpassingen
Hoewel het programma met succes werd afgerond, waren er onderweg obstakels. Beurskens vertelt:"Natuurlijk zijn er altijd uitdagingen, zoals grondverwerving en het vinden van de beste oplossingen. Soms moesten plannen worden aangepast als iets niet haalbaar bleek. Toch hebben we de meeste projecten volgens plan kunnen realiseren."

Blik op de toekomst
Beurskens kijkt tevreden terug: "Een van mijn favoriete projecten is de Castenrayse Vennen. Het is prachtig om daar vroeg in de ochtend te wandelen en te zien hoe de natuur zich daar heeft ontwikkeld. Tegelijkertijd hebben we kansen gecreëerd voor onze agrarische bedrijven."

Hoewel het Programma Maasgaard nu formeel is afgerond, betekent dit niet het einde van de samenwerking tussen de betrokken partijen. Beurskens ziet het als een blauwdruk voor de toekomst: "We zijn aan het kijken hoe we deze manier van samenwerken kunnen toepassen op andere uitdagingen. Dit project heeft laten zien dat het mogelijk is om gezamenlijk doelen te bereiken."

Lees ook

Wittenhorst op karakter langs Baronie

Na drie opeenvolgende nederlagen in de Vierde Divisie, weet het eerste elftal weer wat winnen is. Op...

Komende weken militaire oefeningen in de gemeente

De komende weken vinden in de gemeente Horst aan de Maas verschillende militaire oefeningen plaats.

Nieuwe voorzitter bij Stichting Jumping Zaerum

Met ingang van het nieuwe jaar heeft de Stichting Jumping Zaerum een nieuwe voorzitter. Rudy Tegels ...

Vandaag: Talkshow over vapen

1 op de 5 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar gevapet. Uit onderzo...

Trio van jazz-grootheden in De Kapel!

Onder de noemer 'De Kapel In!' programmeert Kukeleku in samenwerking met de bibliotheek klassieke mu...

Wittenhorst verliest van concurrent Dongen

Voorlopig zit Wittenhorst 1 even in de hoek waar de klappen vallen. Na nederlagen tegen Valkenswaard...