Een van de boswachters die de excursie verzorgde, is Lieke Verhoeven. “Water vasthouden doen we onder andere door bijvoorbeeld kades aan te leggen en slootjes dicht te maken, zodat al het regenwater dat valt zo lang mogelijk vastgehouden wordt,” vertelt Verhoeven over de werkzaamheden die hebben plaatsgevonden. “Dat is gunstig voor het herstel van hoogveen. En verder zijn er andere maatregelen zoals maaien of het weghalen van bomen zodat er minder verdamping plaatsvindt.”
Rigoureuzer te werk
Dory Verberne is zondag deel van de excursie en omwonende van het gebied. “Er werd hier net een opmerking gemaakt door iemand die zei dat Staatsbosbeheer rigoureuzer te werk moet gaan als je een bepaald doel voor ogen hebt,” zegt Verberne. “Dat triggerde mij echt enorm. Ik vind namelijk dat er al enorm rigoureus te werk wordt gegaan.”
“Bij ons tegenover in het gebied is de Deurnese Peel en daar kan ik werkelijk niet meer komen, terwijl ik daar veertig jaar over de paadjes gestruind heb. Dat gaat me heel erg aan het hart.”
Bijdrage als bezoeker
Als bezoeker van de Mariapeel kun je zeker je steentje bijdragen om het natuurgebied goed te onderhouden, vertelt Verhoeven: “Soms zijn er vrijwilligersdagen zodat je een handje mee kunt helpen, bijvoorbeeld bij het omzagen van boompjes. En verder je houden aan de openstellingsregels als je hier lekker komt wandelen in de Peel: netjes op de paden blijven, je hond aangelijnd houden en verder geen afval achterlaten. Dan zorgen we samen dat de natuur hier goed beschermd blijft.”