"Er hing bij ons van alles in de lucht", vertelt René Brienen. "Inmiddels is er een klap op gegeven om naar Bonaire te gaan. Daarvoor hebben we besloten dat Graaf ter Horst mijn aspergespecialiteiten hier gaat voeren met een jeugdig team."
Jongeren
De nadruk bij Brienen ligt op het jeugdige, iets dat volgens hem belangrijk is voor de asperge. "We willen niet doodbloeden. Witte asperge is toch een beetje eng voor de jeugd; ze moeten het schillen, het heeft een aparte manier van koken. Terwijl dat allemaal reuze meevalt. Je kunt ze voortaan geschild kopen en dan kun je er alles mee: bakken, grillen, roken, stomen. De koningin van de groenten, die moet je koesteren."
Overdracht
Dat de asperge specialiteiten nu in handen liggen van Graaf ter Horst betekent ook dat zij er een eigen tintje aan kunnen geven, vertelt chef-kok Mike Honig. "Het zijn zijn smaken en dan op onze manier. We doen iets minder handelingen op het bord omdat we 200 gasten in het weekend doen, en meer handelingen op het bord is teveel werk voor ons dan. Maar de smaken zijn hetzelfde."
Inspringen op trends
Italiaanse gerechten winnen steeds meer terrein op het dagelijks bordje van de Nederlanders en ook Aziatische gerechten raken steeds populairder. Brienen vertelt dat zij met de asperges meebewegen met die trends. "Vorig jaar hebben we de dumpling gemaakt van asperges, dus Aziatisch. Want alles wat Aziatisch en Italiaans is trekt de jeugd enorm aan. Dat was een razend succes."
Bonaire
Het vertek naar Bonaire betekent allesbehalve het einde voor Brienen's liefde voor de asperge. "We kunnen ze daar nog niet telen, maar daar gaan we met de Limgroup wel mee aan de slag om dat voor elkaar te krijgen. Dus wie weet dat we over een jaar of vier op Nederlands grondgebied op elf uur vliegen ook witte asperges hebben groeien."