"De laatste tijd hebben we best veel last van inbraken. Dat hebben we sowieso wel altijd in het najaar", zegt hij. De politie noemt deze periode ook wel het 'donkere dagenoffensief,' maar de wijkagent benadrukt dat de intensiteit dit jaar opvallend is: "Dit jaar is het wel heel erg extreem."
Vroege avonduren
De meeste inbraken vinden plaats in de vroege avonduren. "De daders maken gebruik van het feit dat mensen het licht niet aanmaken, of dat het licht uitblijft", legt de wijkagent uit. Dit geeft een signaal dat er niemand thuis is. Inbrekers bellen soms zelfs aan om te controleren of er iemand reageert, voordat ze toeslaan.
Vijftig inbraken
De cijfers liegen er niet om: "We weten natuurlijk niet of dat het een verband heeft. Wat we wel weten is dat het inmiddels al vanaf half september bezig is, dat we ruim over de vijftig woninginbraken heen gaan", aldus Nillessen. Hij roept bewoners op om alert te zijn: "We vragen echt iedereen om er alert op te zijn."
De wijkagent benadrukt dat eenvoudige maatregelen veel kunnen helpen: "Zorg ervoor dat het licht aangaat, dat het lijkt of dat je thuis bent. Dat is wel het meest belangrijke wat je kunt doen". Andere maatregelen kunnen ook nuttig zijn, zoals een alarmsysteem of een videodeurbel.
Tot slot doet de wijkagent een dringende oproep aan bewoners om verdachte situaties direct te melden. "Als u nu iets opvallends ziet of u ziet iets verdachts, waarvan u denkt dat klopt niet, bel dan zeker de politie. We komen liever tien keer voor niks dan één keer te laat," aldus Nillessen.