Opmerkelijk: oppositie dient motie van wantrouwen in voor college en verandert ineens naar motie van afkeuring

Het is na de zomerstop rumoerig binnen de raadszaal van de gemeente Horst aan de Maas. Na de uitspraken in het Californië-debat is er veel gebeurd. Voor de oppositie is de druppel die de emmer deed overlopen al geweest en diende de VVD een motie van wantrouwen in tegen het college. Na een onverwachte schorsing werd de motie van wantrouwen veranderd naar een motie van afkeuring.
Niels van Rens | 18 september 2024 12:11 | Aangepast op 18 september 2024 12:11
De motie van wantrouwen werd ingediend door de VVD namens alle oppositiepartijen. Voordat deze motie werd voorgelezen, vroeg BVNL een schorsing aan die tot flink in de minuten liep. Toen de raadsleden weer allemaal terug waren, sprak Joep Peeters (VVD) de raad toe. “We trekken de motie in”, zegt hij. Daarna gaf hij Alex Janssen, van de nieuwe eenmanspartij Doen!, het woord.

Uit lijden verlost
“Tijdens de schorsing liepen de emoties hoog op”, zegt hij. “De oppositiepartijen gaan teveel voor hun eigen doen, misschien moeten we meer samen gaan werken, dat geldt ook voor de coalitie. Ik heb het voorstel gedaan om de motie van wantrouwen om te zetten tot een motie van afkeuring. Het kan echt niet zo anders. Dingen stapelen zich op. Na de brandbrief die ik heb gestuurd op 18 juli heb ik een goed gesprek gehad met de burgemeester. Buiten de burgemeester is er geen enkele reactie gekomen. Ik heb het idee en gevoel dat het college, bestuurders en raadsleden uit hun lijden moeten worden verlost. Het kan zo echt niet anders. Vandaar deze motie van afkeuring.”

Onvoldoende corrigerend vermogen
Volgens Janssen heeft het college en met name oud-wethouder Thijs Kuipers de raad veelvuldig verkeerd of te laat geïnformeerd. “Er is klaarblijkelijk onvoldoende corrigerend vermogen in het college”, zegt de Hegelsommer. Op straat hoor ik minstens 25 keer van inwoners: ‘Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?’”

Kans
De coalitiepartijen vragen aan de oppositiepartijen het college een kans te geven. “We geven ze al ruim twee jaar een kans”, zegt Peeters van de VVD. “We kunnen ze nu weer 1,5 jaar de kans geven, maar ergens houdt het op, dan moeten we onze conclusies trekken. Dan moeten we samen een motie indienen die echt ergens over gaat.”

De motie kreeg geen meerderheid vanuit de coalitie en werd verworpen.

Meest gelezen

Weer een weekend boordevol evenementen

Eric Reijnders | 13 sep 2024 17:15

Plâtsconcert in Horst

Redactie | 18 sep 2024 08:17

Lees ook

Rozen- en rozenbottel info dag

De Rozenhof Lottum organiseert op donderdag 3 oktober een rozen & rozenbottel info dag.

Plâtsconcert in Horst

De Reulsberger muzikanten houden op zaterdag 28 september een ‘plâtsconcert’ in Horst.

Slagwerkgroepen te horen tijdens Horst aan de Mallets

Op zondag 6 oktober zullen vijf slagwerkgroepen de muzikale strijd aangaan in ’t Gasthoês in Horst....

Jubileum moeder en dochter Janssen bij Rode Kruis

Afgelopen zaterdag zijn er twee gewaardeerde vrijwilligers in het zonnetje gezet vanwege hun jarenla...

Aardappelfestijn bij de Locht op 15 september

Op zondag 15 september organiseert Openluchtmuseum de Locht het Aardappelfestijn, een dag vol activi...

Staking voor behoud vroegpensioen in OV: stations enige tijd leeg

De Limburgse perrons bleven woensdagochtend angstvallig leeg door de stakingen in het openbaar vervo...