Nieuwe Stichting zet zich in voor opwaardering Kasteelse Bossen

Een nieuwe stichting met ondernemers, sportclubs en Kasteel Huys Ter Horst wil snel aan de slag met het verbeteren van het gebied de Kasteelse Bossen in Horst.
Niels van Rens | 26 juli 2024 10:18 | Aangepast op 26 juli 2024 10:18
Dat meldt De Limburger.

Achtertuin van Horst
De stichting 'De Achtertuin van Horst' bestaat uit themaparken Aardbeienland/Berry Briljant en Mind Mystery, sportclubs Wittenhorst en Horster Tennisclub (HTC), het Parkhotel, het Boscafé, Kasteelboerderij Graaf ter Horst en Kasteel Huys Ter Horst. Zij willen het gebied aantrekkelijker maken voor zowel recreanten als inwoners van Horst.
Ze willen dat de ontwikkelingen bij bedrijven, het kasteel en sportverenigingen op elkaar worden afgestemd, waarbij natuur, sport en cultuur centraal staan.

Geen overval kasteelpark
"We willen geen overvol kasteelpark," zegt voorzitter Wout Hermans tegen De Limburger. "Aardbeienland en Mind Mystery hebben uitbreidingsplannen, maar de Kasteelse Bossen zelf moeten een rustig natuurgebied blijven."

Toegankelijkheid
De stichting wil onder andere de toegankelijkheid van het gebied verbeteren. Omwonenden klagen al jaren over drukte op de Tienrayseweg. "Als het gebied via andere routes bereikbaar wordt, kan het daar rustiger worden," zegt Jan Janssen van Berry Briljant tegen De Limburger. "Ook kunnen we een goed onderhouden wandel- en fietsroute maken naar het kasteel vanuit het centrum van Horst."

Afslag 10
Daarnaast pleit de stichting voor verlichte wandelpaden en parkeerplaatsen om de veiligheid te vergroten. Nu mijden veel mensen de Kasteelse Bossen en de parkeerplaatsen 's avonds omdat het onveilig zou zijn en er drugs verhandeld worden.
Over de opwaardering van de Kasteelse Bossen wordt al jaren gepraat. Voor het project Afslag 10 zette de gemeente vijf miljoen euro opzij, maar die plannen zijn niet doorgegaan. Horst aan de Maas komt binnenkort met een nieuwe visie voor het gebied.
"Onze ideeën zijn een schot voor de boeg," zegt Hermans. "We willen dat de vijf miljoen euro behouden blijft voor de Kasteelse Bossen."

Dankbaar
De stichting heeft haar plannen deze week gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders en naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeente Horst aan de Maas laat weten de stichting dankbaar te zijn voor hun inzet. "De ideeën worden grondig bekeken tijdens onze planvorming en daarna volgt besluitvorming door de gemeenteraad," aldus een woordvoerster van de gemeente.

Lees ook

MA-Run trekt op 21 september door Horst aan de Maas

Stichting Maria Auxiliatrix Run (MA-Run) organiseert op op zaterdag 21 september weer dé zijspanrit ...

Jubileumavond De Smêlentôs Evertsoord

In het weekend van 21 en 22 september vieren de inwoners van Evertsoord het 60-jarig bestaansfeest v...

Herfstwandeling in Lottum

Op zondag 22 september kunt u deelnemen aan een herfstwandeling door de prachtige en zeer afwisselen...

Wittenhorst verplettert Dongen

Wittenhorst verpulverde zondag één van de vooraf bestempelde titelfavorieten, Dongen, in eigen huis ...

Miljoenen euro's voor versnelde aanpak knelpunten wateroverlast

Weersextremen, zoals heftige buien die steeds vaker voorkomen, vragen om extra maatregelen tegen wat...

Wandelen in de Castenrayse vennen

Op zondag 8 september organiseert IVN De Maasdorpen een wandeling in de Castenrayse vennen.