Inflatie is enige stijging gemeentelijke belastingen in 2025

De gemeentelijke begroting is weer rond voor 2025. Wethouder Elbert Joosten ligt de belangrijkste focuspunten toe. Ook zullen de gemeentelijke belastingen, op inflatie na, niet stijgen.
Bregje Deckers | 10 oktober 2024 18:11 | Aangepast op 10 oktober 2024 18:11
De begroting na 2025 is nog onduidelijk, want 2026 wordt ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd. In dit jaar dalen de bedragen die gemeenten van het Rijk krijgen fors.

Veel onzekerheid
“We hebben gelukkig voor 2025 een sluitende begroting kunnen maken”, ligt Joosten toe. Hij vervolgt: “Als we kijken naar de overige jaren, dan zien we dat die nog niet helemaal sluitend is. De belangrijkste reden daarvoor is ook dat we heel erg afhankelijk zijn van de inkomsten die we van het Rijk krijgen, daarover is nog heel veel onzekerheid.” 

Investeren
“We zeggen in eerste instantie, we investeren in die zaken die onze inwoners, onze ondernemers en onze mensen het meest direct raken”, aldus de wethouder. De gemeente wil onder andere flink gaan investeren in maatschappelijke accommodaties, het sociaal domein en het onderwijs. Daarnaast wil de gemeente investeren in hun eigen dienstverlening, zodat de inwoners tijdiger en beter antwoorden kunnen krijgen op hun vragen.

Gemeentelijke belastingen
De gemeentelijke belastingen zoals afvalstoffenheffing en dergelijke gaan niet omhoog, op de inflatie na. Door deze inflatie gaat de onroerendezaakbelasting omhoog van 437 naar 450 euro, wat een stijging van 13 euro betekent. De rioolheffing blijft volledig ongewijzigd op 280 euro. De afvalstoffenheffing neemt ook licht toe: van 247 euro in 2024 naar 254 euro in 2025, een verschil van 7 euro.

In totaal betaalt een gemiddeld huishouden in Horst aan de Maas in 2025 984 euro aan gemeentelijke heffingen, tegenover 964 euro in 2024. Deze stijging is ongeveer 2 procent, wat neerkomt op een extra bedrag van 19,63 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.


Lees ook

Lekker Eigenwijze speurtocht bij de Locht

Openluchtmuseum de Locht organiseert in de herfstvakantie leuke en leerzame activiteiten voor kinder...

Slechte dag voor Wittenhorst in Nuenen

Het vertrouwen was hoog bij Wittenhorst, zeker na de overtuigende pot van vorige week tegen Orion (3...

Herfsttocht door de Peel

Op zaterdag 19 oktober organiseert Peelvrouwke Bianca een herfsttocht door de Peel.

Dendron College neemt maatregelen na verontreiniging drinkwater door poepbacterie

Het Dendron College in Horst heeft leerlingen en ouders snel geïnformeerd over de verontreiniging va...

Overtuigende zege Wittenhorst op Orion

Na de nederlaag van vorige week kon het eerste elftal van Wittenhorst wel weer een succesje gebruike...

Literatuurtje: Malou Holshuijsen

Met ‘De kapel in!’ wordt een nieuwe religie in de kapel van ´t Gasthoês gecreërd: een cultureel nich...