De begroting na 2025 is nog onduidelijk, want 2026 wordt ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd. In dit jaar dalen de bedragen die gemeenten van het Rijk krijgen fors.
Veel onzekerheid
“We hebben gelukkig voor 2025 een sluitende begroting kunnen maken”, ligt Joosten toe. Hij vervolgt: “Als we kijken naar de overige jaren, dan zien we dat die nog niet helemaal sluitend is. De belangrijkste reden daarvoor is ook dat we heel erg afhankelijk zijn van de inkomsten die we van het Rijk krijgen, daarover is nog heel veel onzekerheid.”
Investeren
“We zeggen in eerste instantie, we investeren in die zaken die onze inwoners, onze ondernemers en onze mensen het meest direct raken”, aldus de wethouder. De gemeente wil onder andere flink gaan investeren in maatschappelijke accommodaties, het sociaal domein en het onderwijs. Daarnaast wil de gemeente investeren in hun eigen dienstverlening, zodat de inwoners tijdiger en beter antwoorden kunnen krijgen op hun vragen.
Gemeentelijke belastingen
De gemeentelijke belastingen zoals afvalstoffenheffing en dergelijke gaan niet omhoog, op de inflatie na. Door deze inflatie gaat de onroerendezaakbelasting omhoog van 437 naar 450 euro, wat een stijging van 13 euro betekent. De rioolheffing blijft volledig ongewijzigd op 280 euro. De afvalstoffenheffing neemt ook licht toe: van 247 euro in 2024 naar 254 euro in 2025, een verschil van 7 euro.
In totaal betaalt een gemiddeld huishouden in Horst aan de Maas in 2025 984 euro aan gemeentelijke heffingen, tegenover 964 euro in 2024. Deze stijging is ongeveer 2 procent, wat neerkomt op een extra bedrag van 19,63 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.