Handbiker Tijs Hesen loopt stage bij Paralympics: focus op Los Angeles 2028

Tijs Hesen ( tweede van rechts op de eerste rij) Handbiken.nl
Handbiker Tijs Hesen was onlangs met andere jonge talenten van NOC*NSF vijf dagen op stage bij de Paralympische Spelen in Parijs. Voor de 17-jarige atleet uit de klasse MH2 was de ervaring naar eigen zeggen "magisch."
Bregje Deckers | 3 september 2024 08:41 | Aangepast op 3 september 2024 08:41
Dat meldt handbiken.nl.
Intens
Hesen kijkt terug op wat hij beschrijft als een ‘geweldige en intense week’. De triomftocht van Jetze Plat bij de paratriatlon staat nog scherp op zijn netvlies. "Het was echt heel bijzonder. Alle stadions zaten bomvol. Die sfeer is totaal anders dan bij een handbikewedstrijd in Nederland," aldus Hesen. Tijdens de verspringfinale, waarbij Joël de Jong en Noah Mbuyamba in actie kwamen, zat Hesen vooraan op de tribune. Hij was diep onder de indruk van wat hij zag: "Waanzinnig hoe intens zo’n sprong van dichtbij is. Veel indrukwekkender dan op tv."

Vol programma voor talenten
Het programma voor de talenten stond vol met activiteiten. Na de indrukwekkende openingsceremonie op de Place de la Concorde woonde Hesen een rolstoelbasketbalwedstrijd bij in de Bercy Arena. De volgende dag zag hij de zwemmers in actie in de La Défense Arena. Op zaterdag kreeg de talentgroep een exclusieve rondleiding in het Paralympisch Dorp, waar ze onder meer een glimp opvingen van chef de mission Esther Vergeer. Hoewel Vergeer erg druk was, wist de groep kort te spreken met minister-president Schoof. "Hij zei dat hij trots was op de Nederlandse sporters," vertelt Hesen.

Een dag later volgde in het eerste Team NL Huis voor paralympiërs een ontmoeting met staatssecretaris Vincent Karremans van Sport. Hesen en zijn mede-talentvolle sporters brachten hun zorgen over de geplande bezuinigingen van het kabinet naar voren. "Wij hebben verteld dat de voorgenomen bezuinigingen van dit kabinet slecht uitpakken voor talenten als wij. Dat begreep hij, maar ja, politici moeten keuzes maken," aldus Hesen.

Bezoek aan de Eiffeltoren
Ook een werkbezoek aan het College voor de Rechten van de Mens stond op het programma. Het onderwerp van discussie: hoe het openbaar vervoer voor gehandicapten beter zou kunnen. "Ik kwam erachter dat veel valide mensen niet weten wat beperkt Nederland nodig heeft," merkt Hesen op.

Op zondag stond de wekker al om 6.00 uur, want Hesen wilde niets missen van de paratriatlon, met zijn idool Jetze Plat. Helaas werd het zwemonderdeel afgekeurd, maar het rolstoelrugby in de Champ de Mars Arena ging wel door. "Daarna ben ik ook even naar de Eiffeltoren gerold. Daar wil je toch geweest zijn," zegt Hesen.

Focus op Los Angeles
Op maandagochtend 2 september vertrok het gros van de talenten weer naar huis, maar Hesen blijft met zijn ouders nog wat langer in Parijs om zijn geliefde handbikesport te beleven. Deze talentstage zal hij nooit vergeten: "Ik heb de grootsheid van de Spelen gezien. Hoeveel mensen met een handicap er sporten. Hoe betrokken hun familie daarbij is. Mij motiveert dit om gedisciplineerd te blijven trainen. Zodat ik over vier jaar aan de start zou kunnen staan in Los Angeles."


Lees ook

Lekker Eigenwijze speurtocht bij de Locht

Openluchtmuseum de Locht organiseert in de herfstvakantie leuke en leerzame activiteiten voor kinder...

Slechte dag voor Wittenhorst in Nuenen

Het vertrouwen was hoog bij Wittenhorst, zeker na de overtuigende pot van vorige week tegen Orion (3...

Herfsttocht door de Peel

Op zaterdag 19 oktober organiseert Peelvrouwke Bianca een herfsttocht door de Peel.

Dendron College neemt maatregelen na verontreiniging drinkwater door poepbacterie

Het Dendron College in Horst heeft leerlingen en ouders snel geïnformeerd over de verontreiniging va...

Overtuigende zege Wittenhorst op Orion

Na de nederlaag van vorige week kon het eerste elftal van Wittenhorst wel weer een succesje gebruike...

Literatuurtje: Malou Holshuijsen

Met ‘De kapel in!’ wordt een nieuwe religie in de kapel van ´t Gasthoês gecreërd: een cultureel nich...