Gemeente Horst aan de Maas loopt minstens 852.000 euro mis door te lage inflatieschatting

De gemeente Horst aan de Maas ontvangt dit jaar zeker 852.000 euro minder van het Rijk dan verwacht. Dit tekort ontstaat doordat het Rijk bij de berekening van de rijksbijdrage voor gemeenten uitging van een te laag inflatiepercentage, dat later naar boven is bijgesteld.
Bregje Deckers | 17 september 2024 16:00 | Aangepast op 17 september 2024 10:06
Dat meldt het AD. Jan Verhagen, de bedenker van de wet die de rijksbijdragen aan gemeenten regelt, wees hierop in een artikel in het vakblad Binnenlands Bestuur. De rijksbijdrage is de grootste inkomstenbron voor gemeenten, zo ook voor Horst aan de Maas, dat dit jaar 77,4 miljoen euro ontvangt, exclusief bijstandsuitkeringen. Ter vergelijking: dit bedrag is ongeveer vijf keer zoveel als de opbrengst uit de onroerendezaakbelasting.

Fouten in inflatieberekening
De hoogte van de rijksbijdrage wordt bepaald op basis van zestig verschillende factoren, zoals het aantal inwoners, huizen, stedelijkheid en welvaart. Daarnaast is de bijdrage gekoppeld aan de verwachte loon- en prijsstijgingen waar gemeenten mee te maken krijgen, gebaseerd op prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). In het voorjaar rekende het CPB nog met een inflatie van 4 procent, maar inmiddels is dit bijgesteld naar 5,1 procent. De rijksbijdragen worden echter niet meer aangepast op basis van deze nieuwe inflatieschatting. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt deze ‘mismatch’ een probleem en heeft aangegeven dit bij het Rijk onder de aandacht te brengen. Door de stijgende uitgaven in combinatie met achterblijvende inkomsten worden gemeenten op termijn in financiële problemen gebracht, waarschuwen diverse wethouders.

Stabiel en transparant
Het Centraal Planbureau benadrukt dat het gebruik van de inflatievoorspelling uit het voorjaar een keuze is van de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken. Het bureau verwacht bovendien dat overschattingen en onderschattingen van de inflatie op de lange termijn tegen elkaar wegvallen. Het ministerie van Financiën verdedigt de gekozen methode als ‘stabiel en transparant’, en wijst erop dat deze methode gemeenten vroeg in het jaar duidelijkheid biedt over hun verwachte inkomsten.

Meest gelezen

Brand in woning in Swolgen

Eric Reijnders | 13 jan 2025 18:55

Kijk hier naar de Vastelaovesstreamers

De Redactie | 11 jan 2025 20:15

Lees ook

Munckhof-chauffeurs ontvangen onderscheiding voor uitzonderlijke dienstbaarheid

Recent hebben maar liefst 16 chauffeurs van Munckhof Taxi Zaandam, Tilburg en Horst het prestigieuze...

Hinder en mogelijk gevaar door plaatselijke gladheid

Maandagochtend kan het vrijwel overal in het land plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte we...

Kijk hier naar de Vastelaovesstreamers

Kijk live mee naar de Vastelaoves Streamers 2025. Zet je klaar voor een avond vol rood-geel-groene g...

Vandaag in 't Gasthoês: Boekpresentatie 'UitZicht'

Een levensvooruitzicht in donker en stilte. Die boodschap ontving Koen Versleijen op 25-jarige leeft...

Cursus rozen snoeien in Lottum

Op 1 en 15 maart wordt er in de tuin van De Rozenhof in Lottum een cursus rozen snoeien gegeven.

Info Café Sevenum voor vragen van inwoners

Inwoners van Sevenum kunnen elke donderdagmiddag met hun vragen en zorgen terecht bij het Info Café,...