First LEGO League van start: Leerlingen aan de slag met techniek en innovatie

De First LEGO League Submerged gaat op 26 september van start. Dit is een uitdagende en educatieve wedstrijd waarin teams van leerlingen robots bouwen en innovatieve oplossingen bedenken.
Bregje Deckers | 19 september 2024 14:37 | Aangepast op 19 september 2024 14:37
Dit jaar is het thema ‘Submerged’, waarbij de jonge deelnemers zich onderdompelen in de mysteries van de diepzee.

Samenwerking
De First LEGO League is een unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs in de gemeente Horst aan de Maas. Hierin ontwikkelen kinderen hun 21e-eeuwse vaardigheden en maken ze laagdrempelig kennis met wetenschap en techniek aan de hand van LEGO. Ze leren hun talenten in te zetten, programmeren, samenwerken en dit alles vanuit onderzoekend en ontwerpen leren.

Extra uitdaging
De Dynamiek Scholengroep heeft één team samengesteld van tien leerlingen van drie verschillende scholen. Zij beginnen hun avontuur op het leerplein van Van Tilburg Installatietechniek in Horst aan de Maas. Op donderdag 26 september starten vier andere teams, wat het totaal aantal deelnemende leerlingen op 38 brengt. Naast leerlingen van de Dynamiek Scholengroep, zijn ook leerlingen van Yuverta en het Dendron College van de partij. Een belangrijk kenmerk van deze teams is dat veel van de kinderen een ontwikkelingsvoorsprong hebben of hoogbegaafd zijn.

Twee locaties
De teams zijn verdeeld over twee locaties. Twee teams zullen werken op het leerplein van Van Tilburg Installatietechniek, begeleid door de bovenschoolse W&T-coördinator van Dynamiek Scholengroep en ondersteund door twee leerlingen van het Dendron College. Deze leerlingen vervullen een mentorrol als onderdeel van hun profielwerkstuk. De andere twee teams zullen hun creatieve krachten bundelen bij Peeters Bouw, begeleid door docenten van zowel Yuverta als het Dendron College.

Innovatie
Gedurende twaalf weken zullen de vijf teams zich toeleggen op het bouwen van een robot en het uitvoeren van een innovatieproject. Voor dit laatste onderdeel moeten de leerlingen een probleem onderzoeken dat gerelateerd is aan de oceanen en hier een oplossing voor bedenken of een bestaande oplossing verbeteren. Het thema ‘Submerged’ daagt de teams uit om dieper in te gaan op de ecologische en technische vraagstukken die zich in de verschillende lagen van de oceaan voordoen.

Samenwerken
Het traject draait echter niet alleen om techniek en innovatie. Samenwerking, probleemoplossend vermogen en plezier spelen een grote rol. De deelnemende teams zullen gezamenlijk obstakels overwinnen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Het project wordt afgesloten op zaterdag 25 januari met de regiofinale in Roermond.

Lees ook

Geflatteerde nederlaag Wittenhorst bij Groene Ster

In een vooral voor rust degelijk en goed opererend Wittenhorst heeft op bezoek bij het uit de derde ...

Zagen voor de bruine eikenpage in Lottum

Langs de spoorlijn ter hoogte van Lottum wordt het leefgebied van de bruine eikenpage verbeterd. Dit...

Warme en vrij zonnige september met meer regen dan normaal

De eerste herfstmaand van dit jaar was in Limburg warm en vrij zonnig. Maar er viel vrijwel overal o...

Knap gelijkspel Wittenhorst tegen RBC

Wittenhorst en RBC maakten er een aantrekkelijke pot van op sportpark Ter Horst. Het in groten getal...

Orgelconcert in St. Lambertuskerk

Op zondag 6 Oktober is er een orgelconcert in de Sint-Lambertuskerk in Horst.

Dassenburcht en spuitzonering redden woningen Zonnehof Tienray

De informatieavond die de gemeente Horst aan de Maas in samenwerking met Wonen Limburg hield opdins...