De Locht viert 35-jarig jubileum: Van bescheiden begin tot museumdorp

"We hebben zoveel mooie spullen, is dit iets voor een museum?" Die ene vraag, uitgesproken door een groep enthousiaste dorpelingen, bleek het startsein voor een bijzonder project. Wat begon als één langgevelboerderij, groeide uit tot Museumdorp de Locht waar geschiedenis tot leven komt.
Bregje Deckers | 2 april 2025 16:14 | Aangepast op 2 april 2025 16:14
Inmiddels bestaat het museum 35 jaar en wordt het gerund door vrijwilligers.

Oorsprong
Het begon allemaal in 1979 met de oprichting van Stichting Geschiedenis Melderslo, een groep liefhebbers die al sinds 1973 bezig was met het vastleggen van de lokale historie. Ze organiseerden tentoonstellingen, evenementen en zelfs polsstokverspringen in het Vlasven om geld in te zamelen. "Af en toe stelden we iets tentoon en ondertussen hadden we zelf ook veel gereedschappen verzameld, die wilden we laten zien," vertellen Nellie en Piet Lenssen, mede-oprichters van De Locht. "Op een gegeven moment was er zoveel belangstelling, en toen viel voor het eerst het woord: ‘museum’. Iedereen schrok. Een museum in Melderslo? Maar dat was het begin van een lang verhaal," herinnert Nellie zich.

In 1988 ging de stichting serieus aan de slag met het plan. Er werd gezocht naar een geschikte locatie en uiteindelijk kwam de boerderij van Sef Gubbels aan de Koppertweg in beeld. Dankzij hulp van de gemeente, het Cultuurfonds van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en de dorpsgemeenschap kon de boerderij worden aangekocht en gerestaureerd.

Vrijwilligers als drijvende kracht
De restauratie begon op carnavalsdinsdag 1989 en duurde een jaar. Op 24 november 1989 werd Stichting Streekboerderijmuseum De Locht officieel opgericht, en op 20 april 1990 volgde de feestelijke opening. Wat begon als een langgevelboerderij met een bakhuisje, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig museumdorp met meer dan tien gebouwen. "Toen we begonnen, was het alleen die boerderij," zegt Lenssen. 

Het museum draait volledig op vrijwilligers: meer dan 250 mensen zetten zich voor het museum in. "Het gaat niet alleen om de geschiedenis, maar ook om samenkomen. Vrijwilligers vertellen verhalen, maar ze luisteren ook naar bezoekers. We leren van elkaar," zegt mede-oprichter Piet Lenssen.

Tijdens het 35-jarig jubileum werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Burgemeester Ryan Palmen sprak de vrijwilligers toe en reikte oorkonden uit aan de jubilarissen. Ook werd een nieuwe website gelanceerd en speciaal voor de gelegenheid een eigen bier gepresenteerd.

Lees ook

Gezamelijke collecte in Horst

Elk jaar wordt er in Horst meer gedoneerd voor veertien goede doelen. Dit jaar op 7, 8 en 9 april.

Voorjaarsconcert mannenkoor Die Sevensanghers

Op zondag 13 april organiseert mannenkoor Die Sevensanghers uit Sevenum een voorjaarsconcert. Dit co...

Jubileum Marga Giesen-Waterschoot bij het Rode Kruis

Afgelopen weekend is er een gewaardeerde vrijwilliger in het zonnetje gezet vanwege haar jarenlange ...

Kasteel Huys ter Horst bewoond op zondag 6 april

Langzaam laat de lente zich weer zien en ook op kasteel Huys ter Horst zien we steeds meer activitei...

Voorjaarseditie Groene Burendag in Horst

Op zaterdag 5 april vindt de voorjaarseditie van de Groene Burendag wederom plaats in de Mussenbuurt...

Ontdek de schoonheid van Kaldenbroek

Maak op zondag 6 april kennis met Kaldenbroek en de verbinding tussen de laag-, midden- en hoogterra...